Verkkouutiset

Naisjärjestöt kieltäisivät alaikäisten avioliitot

Naisjärjestöjen kattojärjestö on jättänyt oikeusministeriölle lausuntonsa alaikäisten avioliittojen sääntelytarpeesta.

Keskusliitto vaatii alaikäisten avioliittojen ja pakkoavioliitojen kieltämistä. Vallitsevan Suomen lain mukaan oikeusministeriö voi myöntää erityissyistä poikkeusluvan alle 18-vuotiaan avioitumiseksi. Liiton mukaan ongelmallista on, ettei avioitumiselle ole säädetty alaikärajaa, eikä Suomen lainsäädäntö tunnista pakkoavioliittoa.

– Lapsi- ja pakkoavioliitot ovat tasa-arvon näkökulmasta räikeä epäkohta lainsäädännössämme. Suomen ei tule tunnustaa alaikäisten avioliittoja. Lisäksi pakkoavioliitto tai alaikäisenä solmittu avioliitto tulee voida mitätöidä yksipuolisesti riippumatta olosuhteista, joissa avioliitto on solmittu, sanoo Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet.

Naisjärjestöjen Keskusliiton mukaan poikkeusluvalla avioituminen koskettaa pääosin tyttöjä. Vuosina 2010–2016 Suomessa on haettu 147 ja myönnetty 119 poikkeuslupaa avioliiton solmimiselle alaikäisenä. Näistä poikkeusluvan saaneista 80 prosenttia on ollut tyttöjä.

– Vain kymmenessä myönnetyssä poikkeuslupapäätöksessä molemmat puolisot ovat olleet alaikäisiä ja kahdessatoista tapauksessa hakijoista ainoa alaikäinen on ollut poika, korostaa keskusliitto tiedotteessaan.

Lisäksi liitto vaatii ulkomailla solmittujen alaikäisten avioliittojen tunnustamatta jättämistä ja pakkoavioliittojen kriminalisointia. Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöistä muun muassa maahanmuuttajanaisten Monika-Naiset liitto on aktiivisesti vaatinut pakkoavioliittojen kriminalisoimista. Keskusliitto vaati alaikäisten avioliittojen kieltämistä viimeksi puolitoista vuotta sitten.

Uusimmat
MAINOS