Verkkouutiset

Näin Ylen gallup oikeasti toisi paikkoja eduskunnassa

Yleisradion oma arvio perustui laskelmaan kuuden kuukauden mittauksista.

Yle Uutiset julkaisi torstaiaamuna Taloustutkimuksella teettämänsä puoluekannatusmittauksen. Samassa yhteydessä Yle avasi ensi kertaa mittausten taustoja ja julkisti laskelman siitä, mitä uusi mittaus tarkoittaisi eduskunnan paikkajaolle.

Ylen laskema paikkajako ei perustunut heidän viimeisimpään mittaukseensa, vaan Taloustutkimuksen kuuden viimeisen mittauksen keskiarvon kuuden kuukauden ajalta. Perusteluiksi sanottiin, että näin otoksesta saadaan riittävän suuri.

Kuuden kuukauden ajaltakin otos kuitenkin on monissa pienemmissä vaalipiireissä vain joitain satoja kyselyyn vastanneita. Kuuden kuukauden keskiarvo myös häivyttää puolen vuoden aikana tapahtuneita muutoksia kannatuksissa.

Verkkouutiset on perinteisesti laskenut monien kannatusmittausten luvut eduskuntapaikoiksi. Muutimme nyt myös tuoreen Ylen mittauksen luvut eduskuntapaikoiksi vaalipiirikohtaisen tarkastelun pohjalta. Kansanedustajan paikkoja saisivat (muutos vaaleista 2015):

Sdp 45 (+11)
Kokoomus 42 (+5)
Keskusta 36 (-13)
Vihreät 28 (+13)
PS 21 (-17)
Vas 17 (+5)
Rkp 4 (-5)
KD 6 (+1)
Ahvenanmaa 1

Yle näytti Sdp:lle ja kokoomukselle hieman suurempaa paikkamäärää, koska niiden kannatukset ovat hieman korkeammalla kuuden kuukauden keskiarvossa. Perussuomalaisten paikkamäärä puolestaan on tässä selvästi suurempi kuin Ylellä, koska uusin mittaus näytti heille selvää nousua.

Kokoomus saisi lisäpaikan Uudellamaalla, Satakunnassa, Hämeessä, Vaasassa ja Lapissa. Sdp saisi kaksi lisäpaikkaa Uudellamaalla ja yhden Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Hämeessä, Pirkanmaalla, Kaakkois-Suomessa, Savo-Karjalassa, Vaasassa, Keski-Suomessa ja Oulussa.

Taloustutkimus huomautti jo Ylen uutisessa, että Rkp:n alhainen lukema on ”todennäköisesti tilastopoikkeama”,

Uusimmat
MAINOS