Verkkouutiset

Näin Viktor Orbánin puolue voitaisiin erottaa EPP:stä

Unkarin pääministeri on saanut europuolueensa sisällä kovaa kritiikkiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolueen erottaminen Euroopan kansanpuolueesta EPP:stä vaatisi taakseena laajan enemmistön. Unkaria hallitsevaa Fidesziä on arvosteltu oikeusvaltion heikentämisestä sekä sanan- ja lehdistönvapauden rajoittamisesta. Toissa viikolla Euroopan parlamentti äänesti niin sanotun oikeusvaltiomekanismin käynnistämisestä Unkaria vastaan.

Fidesz kuuluu Euroopan parlamentissa EPP-ryhmään. Ryhmän selvä enemmistö äänesti oikeusvaltiomekanismin käynnistämisen puolesta ja monet EPP:n jäsenpuolueet kritisoivat Orbánia kovasanaisesti.

Useat EPP-europarlamentaarikot ovat vaatineet Fideszin eroa EPP-ryhmästä. Kriitikkoihin kuuluvat kokoomuksen Henna Virkkunen, Sirpa Pietikäinen ja Petri Sarvamaa sekä laaja joukko europarlamentaarikkoja Pohjoismaista ja Länsi-Euroopasta.

Suoraviivaista Fideszin erottaminen EPP:stä ei olisi. Asiasta päättää sääntöjen mukaan EPP:n puoluevaltuusto (Political Assembly), jolle erottamista tai jäsenyyden jäädyttämistä voi esittää joko EPP:n puheenjohtajisto tai vähintään seitsemän eri jäsenpuoluetta viidestä eri maasta.

Valtuustossa äänivaltaisia ovat EPP:n johto, sen kansalliset jäsenpuolueet, kansallisten europarlamenttidelegaatioiden johto sekä EPP:hen kuuluvat puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat Euroopan komissiosta, Euroopan parlamentista ja Euroopan unionin alueiden komiteasta. Lisäksi äänivalta on Euroopan parlamentin, Euroopan unionin alueiden komitean ja Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen EPP-ryhmien johdolla.

EU-politiikkaa seuraavan Euractivin tietojen mukaan EPP:n johto aikoo tuoda EPP:n suurkongressissa Helsingissä pöydälle päätöslauselman puolueen arvoista. Tavoitteena on muistuttaa jäsenpuolueita heidän sitoumuksistaan. Fideszin erottamista EPP:n johto ei ole esittämässä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)