Verkkouutiset

Näin tunnistat valtiollisen valehtelun

Disinformaation analysoija kehottaa seuraamaan kolmea asiaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan käyttämään propagandatekniikkaan havahtunut tutkija Ben Nimmo on kirjoittanut myös disinformaation varhaisesta havaitsemisesta tehokkaan vastauksen aikaansaamiseksi. Nimmon raportti kiinnostavine esimerkkeineen Venäjältä ja USA:sta löytyy tästä.

Hänen mukaansa valtion disinformaation tarkoitus on pettää. Tällainen tarkoitus on hankalaa todistaa, mutta disinformointia voi identifioida ja päätellä ABC-lähestymistavalla.

”Nämä kriteerit ovat: tosiasioihin perustuvien lausuntojen paikkansapitävyys, tasapaino raportoinnissa ja valittujen lähteiden luotettavuus”, Nimmo kirjoittaa.

Hän käyttää esimerkkinä Venäjän turvaneuvoston Nikolai Patrushevin vastausta Kommersantin haastattelussa 22. kesäkuuta 2015.

Patrushev totesi, että ”muistamme kaikki amerikkalaisten käyttämän termin lähimmistä naapureistamme. He sanoivat heitä ’etulinjan maiksi’, yksiselitteisesti osoittaen että ’etulinja’ kulkee rajallamme. Tätä taustaa vasten, on ilmoitettu että Nato aikoo tuoda 30 000 ihmisen joukot tänne”.

Ben Nimmon mukaan luku 30 000 on tässä lausunnossa diagnostinen. Patrushev viittasi Naton puolustusministerien helmikuussa 2015 tekemään päätökseen kasvattaa Naton nopean toiminnan joukkojen määrää.

Naton päätös kuitenkin tarkoitti joukkoihin laskettujen miesten määrää omissa maissaan.

Siten Patrushevin väite Kommersantille oli väärä. Nato ei ollut suunnittelemassa joukkojen tuomista Venäjän rajalle, vaan valmiuteen omissa maissaan.

Tämän jälkeen on kysymys siitä, annettiinko lausunto ehkä erehdyksessä. Nimmo päätyy lausujan tietämyksen, aseman ja tilanteen huomioon ottaen arvioon, että ”Patrushev suoritti disinformaatiotoimen väitteen tehdessään”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)