Verkkouutiset

Vasemmalta vasemmistoliiton Jussi Saramo, SDP:n Antti Lindtman ja vihreiden Atte Harjanne maakuntaverosta Ylen aluevaalitentissä kysyttäessä. Yle Areena

Näin SDP tukee ohjelmassaan maakuntaveroa

Puolueen ryhmäjohtaja oli tv-tentissä toista mieltä kuin puolueensa ohjelma.

SDP:n aluevaaliohjelmassa 2022 otetaan selvästi kantaa uusien hyvinvointialueiden verotusoikeuden eli maakuntaveron puolesta. Ohjelmassa todetaan näin:

Uusilla hyvinvointialueilla tulee olla aito kyky päättää alueen palveluista. Tähän tarvitaan myös kestävä rahoitusmalli, joka turvaa rahoituksen riittävyyden ja kannustaa alueita tehokkaaseen ja taloudelliseen toimintaan. Varojen kerääminen palveluiden rahoittamiseksi mahdollisimman lähellä lisäisi aluevaltuutettujen vastuuta äänestäjilleen ja loisi kannustimia tehokkaaseen ja säästeliääseen rahankäyttöön. Tällaisen rahoitusmallin toteuttamiseksi toistaiseksi toteuttamiskelpoisin esillä ollut malli on esitys uuden maakuntaveron luomiseksi. Näistä syistä SDP on kannattanut hyvinvointialueiden verotusoikeuden valmistelua.

Ylen aluevaalitentissä tiistaina puolueiden edustajilta kysyttiin, ketkä heistä kannattavat maakuntaveron käyttöönottoa tällä vuosikymmenellä.

Tentissä mukana ollut SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei nostanut kättään tuen osoitukseksi. Hän ei käyttänyt asiasta puheenvuoroa.

SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm on vastannut Iltalehden vaalikoneessa esitettyyn väittämään maakuntavero pitää ottaa käyttöön kannalla ”neutraali”.

– Ensin pitää olla malli joka voidaan hyväksyä. Kokonaisveroaste ei saa nousta, Niina Malm toteaa perusteluissaan.

Myös Lindtman on aiemmin sanonut, että ”niin kauan kuin toteuttamiskelpoista mallia ei ole lavassa, niin ei sitä voi tukea. Selvitykselle ollaan annettu tuki” eikä asia ole puolueelle ”mikään kynnyskysymys”.

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin kertoi kesäkuussa puolueen kannattavan maakuntaveroa ja hallituspuolueiden kesken sovitun, että maakuntaverotus tulee osaksi sote-uudistusta.

LUE MYÖS:
Ministeriöstä vahvistetaan: Työ maakuntaveron käyttöön ottamiseksi etenee (VU 5.12.2021)

Uusimmat
MAINOS