Verkkouutiset

Sähkön hinta on noussut rajusti. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Näin säästät sähkölaskussa: Kotilieden neuvot

Sähkön kohonnut hinta näkyy erityisesti omakotitalossa asuvien laskuissa.

Sähkön hinta on noussut rajusti, mutta arjen valinnoilla on mahdollista säästää sähkölaskussa. Kotiliesi on koonnut yhteen vinkkejä, joista hyötyvät erityisesti omakotitalossa asuvat.

Säästöä voi syntyä, kun kuluttaja kilpailuttaa sähkön myynnin osuuden. Hinnat vaihtelevat yhtiöiden välillä. Kuluttaja voi valita esimerkiksi kiinteähintaisen ja määräaikaisen sähkösopimuksen tai pörssisähkön, jonka hinta vaihtelee. Kilpailuttamisessa ja vertailussa kannattaa hyödyntää Energiaviraston puolueetonta sahkonhinta.fi -sivustoa.

Sähkölämmitteisissä omakotitalossa asuvat voivat säästää alentamalla huoneiden lämpötilaa ja säätämällä lattialämmitystä pienemmälle.

Omakotiasujia lehti vinkkaa myös siitä, että yösähkö on usein edullisin sähkötuote. Näin ollen aikaohjausta kannattaa hyödyntää esimerkiksi käyttöveden lämmityksessä ja varaavassa sähkölämmityksessä tai pyykkien ja astioiden pesussa.

Sähköä on mahdollista säästää uusimalla kodin laitteet vaihtamalla lamput ledeiksi. Lehti myös muistuttaa, että talvella auton lohko- ja sisätilalämmitintä ei tarvitse pitää päällä kahta tuntia pidempään. Ajastimella voi säästää useita kymmeniä euroja talven aikana.

Kodin lämpöhävikkiä voi pienentää esimerkiksi ikkunat tilkitsemällä. Tuuletukseen puolestaan riittää nopea läpiveto.

Omakotitalossa asuva voi yhdistellä lämmitystapoja. Olemassa olevan lämmitysjärjestelmän rinnalle voi asentaa esimerkiksi ilmalämpöpumpun tai varaavan tulisijan. Tämä voi tuoda merkittävää säästöä lämmityskuluissa. Lisäksi kiinteistökohtainen aurinkosähkö on lyömässä läpi varteenotettavan vaihtoehtona tuottaa sähköä kotitalouden tarpeisiin.

Hyvä kannustaja kulutuskäyttäytymisen muuttamiseen on Kotilieden mukaan seurata omaa sähkönkulutusta ja verrata sitä edellisvuoteen. Sähköyhtiöiden verkkosivuilta löytyy useimmiten palvelu, jossa seuraaminen on mahdollista päivä- tai jopa tuntitasolla.

Uusimmat
MAINOS