Verkkouutiset

Näin Pekka Haavisto ja Sauli Niinistö sanailivat aktiivimallista

Vihreiden presidenttiehdokas halusi presidentin puuttumista. Kansanliikkeen ehdokas kiitti kansalaisaloitteen tuomaa keskustelua.

Presidenttiehdokkaat olivat sunnuntai-iltana MTV:n tentissä Helsingin Kallion kirkossa. Tentin alussa puhuttiin presidentin valtaoikeuksista ja puuttumisesta vailla niitä sisäpolitiikkaan.

Vihreiden Pekka Haavisto ja kansanliikkeen Sauli Niinistö kävivät sananvaihdon aktiivimallista.

Pekka Haavistolta kysyttiin, miksi hän presidenttinä ei olisi sanojensa mukaan vahvistanut lakia aktiivimallista. Juontaja kysyi ”milloin teistä on tullut tuollainen kunnon populisti?”.

– Olisin tässä tilanteessa ilman muuta käyttänyt lainopillista asiantuntemusta eriarvoisuuskehityksen osalta. Mielestäni presidentti Niinistö teki aivan oikein, kun hän puuttui eriarvoisuuteen kielellisen kehityksen osalta (Vaasan) päivystysuudistuksessa. Samalla tavalla presidentti voi joko jättää lausuman tai sitten pahimmassa tapauksessa jättää asian allekirjoittamatta, jolloin se palaa eduskuntaan, Pekka Haavisto sanoi.

– Huomasin myöhemmin että presidentti Niinistö omassa puheessaan sanoi, että tämä ei ehkä toteudu kaikissa maan osissa. Tämähän on se aktiivimallin ongelma: siihen sisältyy eriarvoisuutta, Haavisto jatkoi.

Sauli Niinistö vastasi Pekka Haavistolle, että ”jos olisit tarkkaan lukenut mitä päätit (eduskunnassa), niin olisit huomannut, että jo eduskunta lausui (aktiivimallista), että on vaara ettei tämä toteudu kaikkialla ja siksi se (eduskunta) haluaa seurata asiaa”.

– Ja siksi minä en viitsinyt kirjoittaa uudelleen samaa lausumaa. Se olisi ollut naurettavaa, suoraan sanottuna. Juristeja tässä on kuultu vaikka kuinka monta, Sauli Niinistö sanoi.

– Mitä tulee siihen kielelliseen asiaan, siinä oli eri tilanne. Nimittäin kielioikeus, oikeus käyttää omaa kieltään sairaanhoidossa, johtuu suoraan perustuslaista. Aivan selvä linja. Ja minä halusin ottaa kokonaan uuden näkökulman esiin, joka ei ollut keskustelussa esillä. Sen, että hallitus on itse asiassa virkavastuussa tästä, että perustuslain mukainen kielioikeus täyttyy, hän selvitti.

Pekka Haavistolta kysyttiin, heräsikö hänen huolensa vasta kun kansalaisaloite aktiivimallista alkoi kerätä nimiä ja oliko kyse irtopisteiden keruusta.´Haavisto vastasi eduskunnassa äänestäneensä aktiivimallia vastaan.

– Sen jälkeenhän siinä on muuten tullut esiin myös muita puutteita, joihin hallituspuolueetkin ovat kiinnittäneet huomiota. Mielestäni tämä on erittäin tärkeää yhteiskunnallista keskustelua, jotta ihmiset eivät syrjäytyisi. Tämä nousee kaikkialla Suomessa nyt esiin siellä, missä aktiivimallin ehtoja ei voi toteuttaa, Pekka Haavisto lisäsi.

Sauli Niinistö palasi asiaan vielä lyhyellä kommentilla:

– Eduskunta todella kiinnitti huomiota, että saattaa olla ongelma. Nyt me olemme nähneet, että hallitus on jo reagoinut siihen ja pyrkii sen poistamaan. Erittäin hyvä, että tämä kansalaisaloite joka tapauksessa tuottaa keskustelua.

Uusimmat
MAINOS