Verkkouutiset

Näin Neuvostoliitto olisi hyökännyt Ruotsiin 1980-luvulla: Video näyttää sotavalmistelut

Neuvostoliiton hyökkäys Ruotsiin olisi alkanut salamurhilla ja sabotaasilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin puolustusvoimien tuottaman kahdeksanosaisen sarjan ensimmäisessä osassa (alla) käsitellään kuvitteellisen kylmän sodan konfliktin alkuhetkiä.

– Sähköt katkeavat, maan johtoa murhataan ja juomavesi on monin paikoin myrkytetty. Näinkö kolmas maailmansota olisi voinut alkaa kylmän sodan Ruotsissa, puolustusvoimat kysyy.

Jaksossa käydään läpi Ruotsin kylmän sodan puolustuksen realiteetteja. Erityistä huomiota kiinnitetään muun muassa siihen, että Ruotsin puolueettomuusperiaate perustui ajatukselle siitä, että maa on ”rauhan aikana liittoutumaton, konfliktissa puolueettomuuteen pyrkivä”.

– Kenellekään ei ole salaisuus, mistä apua olisi pyydetty tarvittaessa, kertoja toteaa.

Puolustusvalmisteluja kylmän sodan päivinä tehnyt eversti Håkan Swedin muistuttaa, että hyökkäys olisi voinut tulla monin tavoin. Esimerkkinä hyökkäyksen ensitahdeista mainitaan tavanomaiselta vaikuttava murtohälytys voimalaitoksella.

Kylmän sodan loppuvaiheen kuumina aikoina 1980-luvulla Ruotsissa tapahtui yhtä sun toista, joka sai monet pohtimaan, oliko kyse Neuvostoliiton operaatioista ja jopa sodan alusta.

Vuonna 1983 maailma kävi lähellä ydinsotaa, kun Neuvostoliitossa uskottiin, että Naton Able Archer -sotaharjoitukset saattaisivat olla todellisuudessa valmisteluja ensi-iskua ja invaasiota varten. Samana vuonna Ruotsissa koettiin massiivinen sähkökatko, joka pimensi suuren osan maata keskellä talvea.

Kaksi vuotta aikaisemmin Neuvostoliitto harjoitteli jättihyökkäystä valtavissa Zapad-sotaharjoituksissaan. Neuvostoliiton historian suurimpina pidetyissä harjoituksissa tehtiin muun muassa maihinnousuja ja esiteltiin uusia aseita. Samana vuonna sattui myös maailmaa kuohuttanut tapaus, jossa Neuvostoliiton sukellusvene ajoi karille Ruotsin Karlskronan edustalla.

Ruotsin puolustusvoimien dokumentissa todetaan, etteivät tapahtumat yksinään olisi olleet niin vakavia, Kaiken osuminen samoihin aikoihin antoi niille kuitenkin aivan toisen merkityksen.

Ruotsissa tuotettiinkin 1980-luvulla filmejä, joissa näytettiin, kuinka Neuvostoliiton hyökkäys alkaisi. Pätkissä sabotöörit iskevät sähkö- ja tiedonvälitysverkkoihin, murhaavat sotilaslentäjiä ja päättäjiä ja tekevät pommi-iskuja.

Pian sabotaasi kääntyy sodaksi, ja vihollisen sotakoneet nousevat ilmaan. Ne lentäjät, jotka selvisivät salamurhaajien ensi-iskuista nousevat ilmaan ja lentävät kohtamaan vastustajansa Itämeren yllä.

Ruotsin ilmapuolustusta käsitellään sarjan toisessa osassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)