Verkkouutiset

Näin Li Andersson perustelee väliaikaisten oleskelulupien antamista niille, joita ei voida palauttaa

Väliaikaisilla oleskeluluvilla voitaisiin vasemmistoliiton puheenjohtajan mukaan ehkäistä paperittomuutta tilanteissa, jossa turvapaikanhakijaa ei voida palauttaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliitto ei ole muuttanut kantaansa väliaikaisista oleskeluluvista. Puolueen puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan väliaikaiset oleskeluluvat on esitetty ratkaisuksi ehkäistä paperittomuutta sellaisissa tilanteissa, joissa turvapaikanhakijaa ei ole mahdollista palauttaa.

– Väliaikaisten oleskelulupien etu kansallisen turvallisuuden näkökulmasta on siinä, että ne mahdollistavat oleskelun maassa virallisen oleskeluluvan turvin sellaisessa tilanteessa, jossa maassa joka tapauksessa oleskellaan, Andersson toteaa Verkkouutisille sähköpostitse.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Facebookissa Andersson totesi tiistaina illalla, että ”hallituspuolueet ovat tänään nostaneet esille opposition viime keväänä tekemää esitystä väliaikaisten oleskelulupien palauttamisesta, ikään kuin tämä olisi joku Turkuun liittyvä esitys”.

Li Andersson ja kolme muuta oppositiopuolueiden puheenjohtajaa, Anna-Maja Henriksson (r.), Ville Niinistö (vihr.) ja Antti Rinne (sd.) julkaisivat maaliskuussa kirjoituksen, jossa tilapäistä oleskelulupaa luonnehdittiin inhimilliseksi vaihtoehdoksi tuolloin runsasta keskustelua herättäneille pakkopalautuksille.

Vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto kannatti tilapäisen oleskeluluvan palauttamista heinäkuussa.

Li Anderssonin mukaan väliaikainen oleskelulupa ehkäisisi esimerkiksi putoamista yhteiskunnan tukiverkoston ulkopuolelle.

– Kukaan ei ole esittänyt väliaikaisten oleskelulupien palauttamista ratkaisuna väkivaltaiseen ekstremismiin tai radikalisoitumiseen, Andersson toteaa.

Hänen mukaansa vasemmistoliitto kannattaa lisäresursseja relevanteille viranomaisille, jotta annettuja vihjeitä todella tutkitaan.

– Kannatamme myös psykososiaalisen tuen ja ekstremismiin havaitsemiseen liittyvän osaamisen vahvistamista esimerkiksi vastaanottokeskuksissa sekä yhteistyön tiivistämistä Suomessa toimivien uskonnollisten yhdyskuntien, maahanmuuttajayhteisöjen ja turvapaikanhakijoiden kanssa. Näissä yhteisöissä pystytään havaitsemaan – kuten Turunkin tapaus osoittaa – ensimmäiseksi merkkejä huolestuttavasta käytöksestä.

Oma lupakategoria

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on todennut, että tilapäisen oleskeluluvan palauttaminen tekisi tyhjäksi koko turvapaikkaprosessin ja olisi sama kuin turvapaikan antaminen kaikille Suomeen tulijoille.

Nerg kysyi toukokuussa, tulisiko todeta, että turvapaikan peruste onkin ulkomaalaislain ja kansainvälisten sopimusten säädösten sijaan ihmisen subjektiivinen tahto jäädä maahan.

Päivi Nergin mukaan tilapäinen oleskelulupa saisi mahdollisesti suuren joukon Eurooppaan tulijoita suuntaamaan Suomeen.

Tilapäinen oleskelulupa oli eurooppalaisittain ainutlaatuinen säädös. Se poistettiin ulkomaalaislaista vuonna 2015 ja humanitaarinen suojelu vuonna 2016.

Sisäministerinä tilapäisen oleskeluluvan poistamisen aikana toiminut Päivi Räsänen (kd.) luonnehti tilapäistä oleskelulupaa aikanaan ”porsaanreiäksi”, josta voisi tulla vetoava tekijä Suomeen tulijoille. Räsänen totesi kesäkuussa 2014, että tilapäisestä luvasta seuraa käytännössä parin vuoden päästä jatkuva oleskelulupa, joka johtaa pysyvään oleskeluun Suomessa.

Tilapäisiin oleskelulupiin liittyy myös EU-oikeudellinen ulottuvuus. Päivi Nerg on korostanut, että Suomesta saatu tilapäislupa avaisi käytännössä sellaisen haltijalle ”ovet lähes kaikkialle Eurooppaan”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)