Verkkouutiset

Suomen kuntien vaakunoita Kuntatalon käytävällä Helsingissä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Näin kuntien kehitysnäkymät ovat kohentuneet

Kuntakyselyn mukaan pitkän ajan trendi elinvoimapolitiikkaan on selvästi positiivinen.

MDI aluekehittämistoimiston kuntakyselyssä kuntien päättäjät ja johto ovat pitkällä aikavälillä yhä tyytyväisempiä kunnan ja alueen elinvoimatoimiin. Tyytymättömimpiä ovat olleet perussuomalaisten vastaajat, kun taas SDP:ssä ja RKP:ssä ollaan positiivisimpia

MDI aluekehittämistoimisto on tehnyt kuntien päättäjille ja ylimmille viranhaltijoille kuntakyselyä vuodesta 2014 asti. Siinä kysytään muun muassa arviota kuntien kehitysnäkymistä sekä elinvoimapolitiikasta.

– Pitkän ajan trendi elinvoimapolitiikkaan on selvästi positiivinen. Annetut arvosanat ovat kohonneet selvästi vuosien varrella, sanoo kuntakyselystä MDI:ssä vastaava Anna Vainio tiedotteessa.

– Kunnissa onkin panostettu kehittämiseen; työllisyyteen, yrittäjyyteen, muuttovetovoimaan ja pitovoimaan.

Myös kuntien kehitysnäkymät ovat kohentuneet pitkällä aikavälillä. Heikoin tilanne oli vuonna 2019.

– Lähes kolme neljästä kunnasta teki silloin alijäämäisen tuloksen, ja kuntatalous oli kriisiytymässä, Vainio toteaa.

– Koronapandemia helpotti tilannetta siten, että valtio maksoi kunnille koronatukia, mikä yhdessä muiden valtionosuuksien kasvun, kuntien verotulojen lisääntymisen ja toimintakulujen maltilliseksi jääneen kasvun myötä kohensi kuntien taloudellista tilannetta.

Ukrainan sodan voi arvella vaikuttavan uusimmissa tuloksissa ainakin siihen, että Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon vastaajien arviot kuntansa kehitysnäkymistä ovat tippuneet merkittävästi aiemmista.

– Venäjän läheisyys on tuonut alueille turismia ja muuta kauppaa, Vainio sanoo

Kuntakysely kohdistettiin kaikkien Manner-Suomen kuntien (293 kpl) viranhaltijoille, valtuutetuille ja hallitusten jäsenille. Näkemyksensä antoi yhteensä 1059 vastaajaa kaikkiaan 270 kunnasta.

MDI on koonnut tiivistelmään vastaajien antamat kouluarvosanat kuntien, seutujen ja maakuntien elinvoimapolitiikalle sekä kuntien lyhyen ja keskipitkän aikavälin kehitysnäkymät.

 

Uusimmat
MAINOS