Verkkouutiset

Näin kokoomusedustajat tiukentaisivat kaivoslakia

Pauli Kiuru ja Timo Heinonen eivät pidä elinkeinoministerin vastausta kaivoslain ongelmiin riittävänä.

Kokoomuksen kansanedustajat Timo Heinonen ja Pauli Kiuru katsovat, ettei elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) vastaus kaivoslakien ongelmiin ole riittävä. Edustajat kertovat aiheesta tiedotteessaan.

Vyyhti alkoi, kun Iltalehti kirjoitti joulupäivänä Dragon Miningin listalleottoesitteestä Hongkongin pörssiin. Edustajat jättivät kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi pari päivää tietojen julkistuksen jälkeen.

Ongelmallisena kaivoslaissa kokoomusedustajat pitävät erityisesti sitä, että kunnat eivät saa kaivostuotannon toiminnasta asiallista korvausta. Kiuru esittää, että tulevaisuudessa kunnat voisivat päättää omalla alueella tapahtuvasta kaivostoiminnasta laajemmin, eikä sen valta perustuisi vain kaavoitukseen.

– Mielipiteeni on, että seuraavalla vaalikaudella lakia pitäisi muuttaa niin, että kaivosluvan edellytyksenä tulisi olla oikeusvaikutteinen yleiskaava, jolloin kunnanvaltuusto voisi estää tai mahdollistaa kaivoksen tulon alueelleen, Kiuru selventää.

Heinonen kuitenkin muistuttaa, että kyse on myös koko Suomen edusta.

– Kuka ehtii, saa pitää –periaate kaipaa myös uudistamista. Ei voi olla niin, että Suomen maaperän rikkaudet ovat kenen tahansa käytettävissä ja vieläpä niin, että suomalaiset veronmaksajat kantavat vastuut, hän sanoo.

Ratkaisuna edustajat pitävät erillistä ympäristövahinkorahastoa.

– Kaivosalalle tulisi harkita öljynsuojarahaston kaltaista mekanismia, kokoomusedustajat toteavat.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)