Verkkouutiset

Näin Kim Jong-unin pakkotyöläiset raatavat EU-maissa – palkka 70 – 150e/kk

Hollantilaistutkijan mukaan useissa EU-maissa työskentelee pohjoiskorealaisia nälkäpalkalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Olemme tienneet heistä itse asiassa jo jonkin aikaa. Työläisiä on ollut esimerkiksi Tshekin tasavallassa. Se loppui 2006 tai 2007, Leidenin yliopiston Korean asioihin erikoistunut professori Remco Breuker kertoo Saksan Vicelle.

Vice alkoi tutkia pohjoiskorealaisten toimintaa Euroopassa sen jälkeen kun puolalaisella telakalla menehtyi hiljattain Pohjois-Koreasta tullut työläinen. Vice kertoo tutkimuksistaan tässä. Niistä on julkaistu myös puolituntinen dokumentti (alla). Siinä toimittajat muun muassa haastattelevat puolalaisella telakalla työskenteleviä pohjoiskorealaisia.

Professori Breuker johtaa Pohjois-Korean siirtotyöläisiin erikoistunutta kansainvälistä asiantuntijaryhmää. Siihen kuuluu niin lakimiehiä, ihmisoikeusasiantuntijoita kuin tieteilijöitäkin.

– Itä-Euroopan mailla on ollut perinteisesti paremmat suhteet Pohjois-Koreaan kuin useammilla Länsi-Euroopan mailla. Monet niistä pitävät näitä suhteita edelleen yllä. Siksi näistä maista löytyy eniten pohjoiskorealaisia työläisiä.

Breukerin mukaan Pohjois-Korea laivaa työläisiä ulkomaille rahan takia. Kim Jong-unin johtama eristäytynyt diktatuuri ei juurikaan kykene harjoittamaan vientiä ja se tarvitsee kipeästi ulkomaista valuuttaa.

– He saavat jonkin verran tuloja Kiinasta ja Afrikasta, mutta Euroopassa voi tienata eniten – etenkin, kun jättää verot ja vakuutukset maksamatta.

Pohjoiskorealainen työläinen tienaa Breukerin mukaan kuussa liki 700 euroa. Raha virtaa kuitenkin lähes täysimääräisesti valtiolle. Itse työläiselle jää tästä käteen arviolta vain noin 70–150 euroa. Breukerin mukaan työläinen tuottaa eurooppalaiselle työnantajalle jopa noin 30 000 euroa vuodessa. Palkkaaminen siis kannattaa.

– On vaikea sanoa, paljonko Pohjois-Korean valtio tienaa tällä kokonaisuudessaan, mutta arvioisin, että on kyse on noin 1,3 – 1,7 miljardista eurosta.

Breukerin mukaan pohjoiskorealaistyöläisiä ei voi nimittää orjiksi.

– Pohjoiskorealaiset lähtevät työhön vapaaehtoisesti. He ovat ylpeitä siitä, että pääsevät ulkomaille. Surullinen puoli tarinasta on se, että moni heistä satuttaa itsensä. Heidän työolonsa ovat myös erittäin huonot. Työt ovat likaisia, vaarallisia ja alipalkattuja. Siksi niihin palkataan pohjoiskorealaisia.

– He tekevät kovasti töitä, he tottelevat ja he ovat halpoja. He tekevät kaikki ne työt, joita kukaan muu ei halua.

Remco Breuker kehottaa välttämään Euroopassa näkyville pohjoiskorealaisille puhumista.

– Seuraukset työläiselle, hänen kollegoilleen ja hänen perheelleen kotimaassa voivat olla huonoja. Yksi kriteereistä ulkomaille töihin pääsyyn on, että henkilöllä on perhe ja vähintään kaksi lasta. Näin perhettä voidaan käyttää kiristysruuvina.

Kun Breukerilta kysytään, miten tällainen on mahdollista Euroopan unionissa, on vastaus kylmä.

– Me pidämme rahasta aivan yhtä paljon kuin kaikki muutkin. Tällä voi tienata.

Hänen mukaansa pohjoiskorealaisia palkkaavat yritykset rikkovat sekä EU-lainsäädäntöä että kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)