Verkkouutiset

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Näin kävi, kun asianajaja laati kanteen tekoälyn avulla

ChatGPT-sovellus vakuutti sen tuottaman tiedon oikeellisuutta, mutta tuomari oli eri mieltä.

ChatGPT-tekoälysovellus ja keskustelurobotti avattiin kuluttajille testikäyttöön viime vuonna ja se on edelleen vapaasti käytettävissä.

Käytännössä sovellukseen voi esimerkiksi syöttää kirjallisia kehotuksia, joista se luo oppimansa perusteella tekstiä. Sovellukselta voi kysyä kysymyksiä, joihin se luo vastauksen.

ChatGPT:tä on myös hyödynnetty työelämässä ja joidenkin arvioiden mukaan se tai vastaava tekoälysovellus voisi korvata monia työtehtäviä.

New York Times raportoi nyt tuoreesta tapauksesta, jossa yhdysvaltalainen asianajaja laati kanteen täysin tekoälyn avulla. Asianajaja käytti kanteessa ChatGPT-sovellusta.

Kanne liittyi tapaukseen, jossa yhdysvaltalainen Roberto Mata haastoi lentoyhtiö Aviancan oikeuteen, koska Mata oli loukkaantunut lennolla tarjoiluvaunun törmättyä tähän.

Lentoyhtiö vaati kanteen hylkäämistä, mutta Matan asianajajat vastustivat. Laaditussa asiakirjassa tätä perusteltiin vedoten useisiin aiempiin kanteisiin vastaavissa tapauksissa.

Asiakirjassa aiemmiksi oikeustapauksiksi oli lueteltu erilaisia käsittelyjä, kuten Martinez v. Delta Air Lines ja Varghese v. China Southern Airlines.

Kun Aviancan lakitiimi yritti etsiä tietoa näistä tapauksista, eivät he kuitenkaan löytäneet mitään.

Syy selvisi myöhemmässä käsittelyssä: Matan asianajaja Steven A. Schwartz oli laatinut asiakirjan käyttäen ChatGPT-sovellusta.

Käytännössä ChatGPT oli sille syötetyn komennon avulla laatinut asiakirjan ja samalla keksinyt itse aiemmat oikeustapaukset perusteluihin.

Jos ChatGPT:llä ei ole käytössään tietokantaa, mistä se hakisi tietoja, se saattaa keksiä ne itse.

Schwatz itse kertoi tuomarille, että ei ole aiemmin käyttänyt sovellusta eikä ollut tietoinen, että sen tuottama tieto voi olla virheellistä.

Schwartz kertoi kysyneensä sovellukselta, onko tieto oikeaa ja sovellus oli vastannut myöntävästi. Hän sanoi katuvansa sovelluksen käyttöä.

Tuomari määräsi uuden kuulemisen kesäkuulle, jotta mahdollisesti rangaistuksesta väärien tietojen esittämisestä oikeudessa voidaan keskustella.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)