Kahvin hinta on viime aikoina ollut poikkeuksellisen korkealla, mutta se ei tarkoita, että kahvista pitäisi tinkiä. Sen sijaan kannattaa panostaa laatuun ja nauttia jokainen kupillinen huolella.
Jos pannun pohjalle sattuisi jäämään pienikin tilkka kahvia, niin viemäriin sitä ei kannata kaataa. Jäljelle jäänyt kahvi kannattaa hyödyntää ruuanlaittoon, leivontaan tai puutarhaan.
Erityisesti äitienpäivän suosikkikukka, sininen hortensia nauttii kovasti pienestä kahvitilkasta silloin tällöin, jotta säilyttää kauniin sinisen värinsä.
Kun kahvin hinta on korkealla, kannattaa kahvivalinnassa olla entistäkin tarkempi. Laadukas kahvi alkaa jo pavusta. Arabica-pavut ovat yleisesti laadukkaampia kuin Robusta-pavut, joten kannattaa tarkistaa, onko kahvi 100 prosenttia Arabicaa.
Lisäksi erilaiset sertifioinnit kertovat tuotannon vastuullisuudesta ja kahvin laadusta. Rainforest Alliance -sertifiointi takaa, että kahvipavut on tuotettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.
Reilu kaupan sertifikaatti korostaa erityisesti vastuuta ihmisistä ja paikallisista työoloista, tarjoten viljelijöille paremman toimeentulon. Luomusertifioitu kahvi puolestaan varmistaa, että kahvi on viljelty ilman kemiallisia torjunta-aineita.
– Myös valmistusprosessin hiilijalanjälki on huomionarvoinen. Kahvipaketista voi tarkistaa, onko tuotteen päästöt kompensoitu. Laadukas kahvi ei siis tarkoita pelkästään hyvää makua, vaan myös vastuullisia valintoja, kertoo kahviasiantuntija, Arvid Nordquistin Suomen maajohtaja Cecilia Mérus.
Käytä pienikin kahvitilkka hyödyksi
Tarkka kahvinkeittäjä valmistaa kahvia vain sen verran, kun sitä kerralla juodaan. Jos kuitenkin pannun pohjalle sattuisi jäämään tilkkakin keitettyä kahvia, ei sitä missään nimessä kannata kaataa viemäriin.
Keitetty kahvi säilyy jääkaapissa 2-3 päivää, jolloin sitä voi hyvin käyttää esimerkiksi leivontaan tai ruoanlaittoon. Keitettyä kahvia voi hyödyntää myös parvekkeella tai puutarhassa.
Hyödyllisiä vinkkejä
– Kahvijääpalat: Pakasta kahvi jääpaloiksi ja käytä niitä myöhemmin jääkahviin tai smoothieisiin.
– Käytä kahvi leivontaan: Kahvi sopii erinomaisesti esimerkiksi suklaakakkujen, brownieiden ja mokkapalojen taikinaan. Kahvia voi käyttää myös täytekakun kostuttamiseen.
– Kahvi sopii hyvin ruoanlaittoon: Kahvin hapokkuus ja aromit toimivat loistavasti lihan mureuttajana marinadeissa. Kahvimarinoitu lampaan tai karitsan paisti sopii erinomaisesti pääsiäispöytään. Kahvia voi käyttää myös erilaisissa lihan kanssa tarjottavissa kastikkeissa.
– Kahvikiisseli on herkullinen jälkiruoka: Jos kahvia jää reilusti yli, valmista siitä kiisseli. Lisää maitoa tai kermaa, hiukan sokeria, suurusta ja tarjoile jäätelön tai kermavaahdon kanssa.
– Sinisen hortensian kaunistaja: Yksi äitienpäivän suosikkikukka on sininen ruukkuhortensia, joka kaipaa juurelleen aika ajoin pientä hapanta kahvitilkkaa säilyttääkseen kauniin sinisen värinsä. Kaada siis silloin tällöin hortensian juurelle pannuun jääneet kahvit.
– Kasvien lannoite: Jäähtynyt kahvi on hyvä lannoite muillekin happaman maan kasveille, kuten pensasmustikoille, alppiruusuille ja havukasveille.