Verkkouutiset

Mysteeri-Rolls-Roycen kuskia voi odottaa valtavat veromätkyt – Tulli selvittää

Tulli selvittää onko Helsingissä kuvatun Rolls-Royce-harvinaisuuden käytössä rikottu autoverosäädöksiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iltalehti kysyi elokuun lopussa lukijoiltaan vinkkejä Helsingin hotelli Kämpin edessä kuvatun ”Mysteeri-Rollsin” omistajasta. Tuliterässä Rolls-Royce Wraith-merkkisessä henkilöautossa oli kuvaushetkellä siirtokilvet.

Lukijat ohjasivat lehden toimittajan selvittämään asiaa Turusta. Langan päähän löytyi lopulta turkulainen miljonääri Tim Olin.

Olin oli vuonna 2012 Turun verotilastojen kärjessä. Hän myi tuolloin osuutensa perustamastaan pikavippiyritys Risicumista.

Olinin mukaan ajoneuvo on autoliike Marko Sipilän myyntihallissa ja sitä kaupataan lähinnä Euroopan suuntaan.

”Suomesta ei ehkä löydy tälle ostajaa”, Olin totesi maanantaina Iltalehdelle.

Ajoneuvoa ei löytynyt torstaina Autoliike Marko Sipilän kotisivuilta. Olin on liikkeen hallituksen puheenjohtaja.

Olinin mukaan ajoneuvon hinta Britanniassa ilman arvonlisäveroa on noin 300 000 euroa. Suomeen verotettuna hän arvioi hinnan nousevan ehkä noin 700 000 euroon.

Verotonta käyttöä säädellään tarkasti

Koska ajoneuvoa ei ole lehtitietojen mukaan rekisteröity eikä verotettu Suomeen, ovat sen käyttöoikeudet Suomessa varsin rajalliset.

Siirtokilvet on käytännössä varattu vain ajoneuvojen myyntiin, markkinointiin ja huoltoon liittyviin ajoihin. Jos loukkaa autoverosäädöksiä, joutuu maksamaan ajoneuvosta täydet autoverot.

– Siirtokilvillä varustettua autoliikkeen autoa saa tietysti käyttää, jos vaikka henkilökunta joutuu siirtämään autoa tankattavaksi tai esimerkiksi huoltoon tai vaihtamaan renkaita, tullin autoverotusjohtaja Tapio Rouhiainen totesi Verkkouutisille keskiviikkona.

Rouhiaisen mukaan automyyjä saa myös käydä ajamassa autolla lenkin tutustuakseen siihen. Yksityiskäyttöön autoa ei voi kuitenkaan ottaa ja koeajokäytöstä on pidettävä kirjanpitoa.

Mikäli Suomessa vakituisesti asuva henkilö puolestaan käyttää liikenteessä ulkomaille rekisteröityä ajoneuvoa, on hän pääsääntöisesti verovelvollinen ajoneuvosta. Tämän sai aikanaan huomata ympäristöministeri Ville Niinistökin.

Rouhiainen pitää Rolls-Royce Wraithin tapausta mielenkiintoisena.

– Asiaa on syytä selvittää, Rouhiainen kommentoi.

Rouhiaisen mukaan tällaiset tapaukset tarkistetaan ja tarvittaessa ryhdytään toimenpiteisiin.

Ajoneuvoa on käytetty Suomessa eri kilvillä

Verkkouutiset on selvittänyt Rolls-Roycen käyttöä Suomessa.

Tim Olin osallistui ajoneuvolla vuoden 2014 Gumball3000-ralliin. Olinin team76-rallitiimin Facebook-sivulla julkaistujen tietojen perusteella Olin oli kumppaneineen hakenut ajoneuvon uutena Englannista toukokuussa.

Olinin instagram-tilillä ja Team76:n Facebookissa oli vielä torstaina useita kuvia, joiden perusteella ajoneuvoa on käytetty Suomessa myös sen vielä ollessa brittirekisterissä.

Useiden päivitysten perusteella vaikuttaa siltä, että auto on ollut Olinin henkilökohtaisessa käytössä. Monet ajoneuvosta julkaistuista kuvista on otettu Turussa.

Team76:n Facebook-sivulta löytyy muun muassa kuva, jossa moottoripyöräpoliisi on pysäyttänyt Britteihin rekisteröidyn Rolls-Roycen Turun keskustassa. Kuvassa Olin tutkii autoa tien sivussa yhdessä poliisin kanssa.

Olin on julkaissut Instagramissaan useita päivityksiä Rolls-Roycesta. Erään ajoneuvon ratin takaa otetun kuvan tekstissä todetaan muun muassa #turku ja #groceryshopping (ruokaostoksilla). Kuskin ranteessa näkyy sama käsikoru, joka Olinilla on myös toisessa Instagram-kuvassa, jossa on sama #groceryshopping-maininta.

Yhdessä kuvassa ajoneuvossa on keltainen koenumerotodistus. Instagramin paikkatietojen mukaan kuva on otettu Tammisaaressa. Kuvan tekstiksi Olin on kirjoittanut muun muassa: ”Suomi tourist tour. #rollsroyce #wraith”.

Toisessa Olinin Instagramiin lataamassa kuvassa turkulaisen rantakiinteistön pihalla seisovat Rolls-Roycen lisäksi Fiat 500 Abarth- ja Ferrari 458-merkkiset henkilöautot. Kuva on ilmeisesti otettu Olinin kotitalon edustalla Turussa. Olin mainitsee päivityksessään pitävänsä autoistaan valkoisina.

Sama kuva oli keskiviikkona Olinin Facebookin kansikuvana. Siinä näkyvä Ferrari oli Olinin Gumball3000-tiimin käytössä vuoden 2013 rallissa.

Olinin Instagramissa on myös yksi kuva, jossa niin ikään siirtokilvillä varustettu Ferrari seisoo kadulla Turussa. Kuva on otettu Instagram-tietojen mukaan tämän vuoden heinäkuussa.

Kuvatekstissä lukee: ”New meets old. 458 in the old town square (ca. 1500) #ferrari #turku #dinner #pinella #458 #summer”. Pinella on turkulainen ravintola.

Verkkouutiset tavoitteli Olinia kysyäkseen häneltä, onko ajoneuvoa käytetty autoverosäännösten mukaisesti. Olin kieltäytyi kommentoimasta Rolls Royceen liittyviä asioita.

Rikottiinko autoverosäädöksiä?

Olinin päivitykset sosiaalisessa mediassa tukevat käsitystä siitä, ettei ajoneuvon käytössä ole noudatettu autoverolain verotonta käyttöä koskevia säännöksiä.

Kuvien ja kirjoitusten perusteella voidaan päätellä, että Rolls-Roycea on käytetty Suomessa liikenteessä autoveroa suorimatta ulkomaalaisilla kilvillä, keltaisilla koenumerokilvillä ja puna-valkoisilla siirtokilvillä.

Sosiaalisesta mediasta löytyvä aineisto tukee myös sitä, ettei ajoneuvon käyttö ole välttämättä ollut Suomen tiukkojen autoverosäännösten mukaista, vaan auto on ollut Olinin henkilökohtaisessa käytössä.

Mikäli tulli päätyy selvityksissään siihen, että ajoneuvoa on käytetty liikenteessä autoverolain vastaisesti, tullaan siitä perimään täydet autoverot mahdollisilla korotuksilla tai lisäyksillä.

Rolls-Roycen kohdalla veron määrä olisi arviolta noin 350 000 euroa. Lisäystä tai korotusta annetaan tällaisissa tapauksissa tavallisesti kymmenisen prosenttia.

Autoverolain vastaista käytöstä voi saada jopa veropetossyytteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)