Verkkouutiset

Ilmailuhallinnon määräys koski Yhdysvaltain länsirannikkoa. / LEHTIKUVA / AFP Chandan Khanna

Mysteeri läntisessä USA:ssa: Miksi koko lentoliikenne pysäytettiin?

Lentäjiä käskettiin laskeutumaan kansallisen turvallisuuden nojalla.

Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA keskeytti maanantai-iltapäivänä tilapäisesti kaiken lentoliikenteen maan länsiosissa ja määräsi ilmassa olevia koneita laskeutumaan. Drive-sivuston mukaan toimenpide oli voimassa 10–20 minuutin ajan ennen sen perumista.

Ihmetystä herätti se, ettei ilmailuhallinto perustellut määräystä millään lailla.

Osa asiantuntijoista arvelee asian liittyvän Pohjois-Korean uusimpaan ballistiseen ohjuskokeeseen. Paikalliset lennonjohtajat ovat huomauttaneet, ettei vastaavaa määräystä ole annettu syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen vuonna 2001.

Sosiaalisessa mediassa julkaistujen radioäänitteiden perusteella lentäjiä oli tiedotettu ”kansalliseen turvallisuuteen liittyvästä tilanteesta”.

Lentoliikennettä koskeva määräys annettiin vain hetki sen jälkeen, kun Pohjois-Korean havaittiin laukaisseen ohjuksen kohti itää. Ballistiseen ohjuslaukaisuun vastaaminen ja sopivien tahojen tiedottaminen on puolustusministeriön alaisen Strategic Command -komentokeskuksen vastuulla. On mahdollista, että ohjuskoe luokiteltiin hetkellisesti Yhdysvaltoja uhkaavaksi hyökkäykseksi.

Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskus NORAD on kiistänyt antaneensa hälytyksen ohjuslaukauksen johdosta. Ilmailuhallinto FAA julkaisi myöhemmin tiedotteen, jonka mukaan osa länsirannikon lennoista peruutettiin hetkellisesti varotoimenpiteenä. FAA sanoo selvittävänsä tapahtumien kulkua rutiininomaisesti.

Uusimmat
MAINOS