Verkkouutiset

Myrsky Heidi Hautalan toimista Brysselissä – ”isännöi Venäjän propagandasirkusta”

Vihreän suomalaisen mepin tuki Kremlin väitetylle propagandaelokuvalle on iso puheenaihe europarlamentissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) järjesti tiistai-illaksi ensi-iltanäytöksen miesystävänsä Andrei Nekrasovin The Magnitsky Act – Behind The Scenes -elokuvalle Brysselissä. Esitys peruttiin viime hetkellä juridisten uhkausten vuoksi. Filmi käsittelee Kremlin nykylinjan mukaisesti Moskovassa vankilassa tapettua verojuristia Sergei Magnitskia (1972-2009).

Verkkouutiset kertoi kohusta aiemmin tässä ja tässä.

* EU Observer uutisoi tapahtumista tästä löytyvässä jutussaan. Otsikon mukaan Europarlamentti isännöi Venäjän propagandasirkusta. Andrew Stroehlein ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchista kysyy ”miksi europarlamentin vihreä puolue isännöi elokuvaa, joka hyökkää Magnitskia vastaan, joka kidutettiin kuoliaaksi Venäjän säilössä”.

Heidi Hautala puolustaa päätöstään kutsua Magnitski-listalla olevat Pavel Karpov ja Andrei Pavlov Brysseliin. ”He eivät ole millään matkustuskieltolistalla… Joten miksi rajoittaisimme heidän oikeuttaan matkustaa, kun heillä on oikeus matkustaa”, Hautala sanoo EU Observerissa. Useiden meppien kerrotaan tapauksen johdosta aikovan kirjoittaa EU:n ulkoasiainkomissaarille saadakseen matkustuskiellon.

* EUToday.net uutisoi otsikolla Magnitskin kuolemaan sekaantuneet venäläiset päästettiin Euroopan parlamenttiin. Juttu kertoo liettualaismeppi Petras Austreviciuksen keskeyttäneen parlamentin torstaiaamuna kiinnittääkseen huomion Karpovin ja Pavlovin läsnäoloon edellispäivänä. ”Valitan tämän tapahtumista Euroopan parlamentin seinien sisällä”, Austrevicius sanoi.

EU Todayn mukaan toinen vihreä meppi kertoo Hautalan saaneen aikaan ”suurta kitkaa vihreässä ryhmässä”.

* Radio Free Europe/Radio Liberty uutisoi elokuvan vedetyn pois myös ARTE-tv-kanavalta. ”Hautalalla, kuten Nekrasovillakin, on pitkä ura ihmisoikeuksien puoltajana ja Venäjän arvostelijana”, RFE/RL ihmettelee. Heidi Hautala toteaa, että ”on hyvin tärkeää tarkistaa tosiasiat ja kuulla eri puolia. Olen hyvin kiinnostunut näkemään mitä seurauksia Andrei Nekrasovin filmistä on, kun ne ovat avoimessa keskustelussa, avoimesti saatavilla, kun jonain päivänä tämän filmin esitystä vastaan ei ole häirintää”.

RFE/RL:n mukaan toinen perutun Brysselin näytöksen järjestäjä oli lakimies Natalia Veselnitskaja. Hän puolustaa Magnitski-jutussa New Yorkissa rahanpesusta syytettyä liikemies Denis Katsyvia.

* Tassin jutussa Heidi Hautala valittaa kirjeenvaihtajalle Magnitski-kampanjan Bill Browderin painostusta meppejä kohtaan. Hautala sanoo painostuksen olleen nopeaa ja voimakasta.

* EU Observerin aiemmassa jutussa Hautala sanoi tietävänsä, että ”laitan itseni tulilinjalle, mutta haluan todella tietää tosiasiat”.

* The Economist arvelee viimeaikaisen Kremlin lisääntyneen propagandan Sergei Magnitskia vastaan johtuvan uutisista, jonka mukaan Vladimir Putinin sellistiystävänä tunnetulla Sergei Rolduginilla on yhteys Magnitskin havaintoon Venäjällä kavalletuista 230 miljoonasta dollarista. Moskova on syyttänyt kavalluksesta Magnitskia ja Browderia itseään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)