Verkkouutiset

Liikennöintinsä aloittavaa RED95 etanolidieselillä kulkeva bussi tankattiin tiedotustilaisuudessa Helsingissä 29. lokakuuta 2013 LEHTIKUVA/MILLA TAKALA

Muutatko autosi käyttövoiman? Ota nämä huomioon

Bensiiniauton muuttamiseen kaasu- tai etanolikäyttöiseksi on saatavissa tukea.

Jos muutat bensiinikäyttöisen henkilöauton toimimaan kaasulla tai etanolilla 1.1.2022-31.3.2023 välisenä aikana, voit saada muutoksen kattamiseksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta tukea.

Tukea voidaan myöntää 200 euroa, kun auto muunnetaan etanolikäyttöiseksi ja tuhat euroa, kun auto muunnetaan kaasukäyttöiseksi.

– Muuntotuen yhtenä edellytyksenä on, että muutos on tehty Traficomin määräyksen mukaisesti ja muutos on hyväksytty muutoskatsastuksessa 1.1.2022 jälkeen. Lisäksi tuen myöntämisen edellytyksenä on, että valtion talousarviossa avustuksen maksamista varten varattua määrärahaa on käytettävissä, kertoo Traficomin asiantuntija Antti Hänninen tiedotteessa.

Tukea voivat hakea niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin. Yksityishenkilöllä ja yrityksellä on poikkeavat hakemusmenettelyt. Yksityishenkilö voi hakea tukea heti sen jälkeen, kun muutos on hyväksytty muutoskatsastuksessa.

Yritys voi toteuttaa muutostyöt ja muutoskatsastuksen vasta sen jälkeen, kun yritys on saanut Traficomilta ehdollisen päätöksen tuen myöntämisestä.

Ota nämä huomioon

Bensa-auton muuttamisessa kaasu tai etanolikäyttöiseksi autoon lisätään toinen vaihtoehtoinen käyttövoima.

– Auto toimii muutosten jälkeen myös bensalla, joten vaihtoehtoisen käyttövoiman jakeluverkko ei rajoita käyttöä. Konversiosta ei tosin ole hyötyä, jos et voi tankata kuin hyvin harvoin sen mahdollistamaa vaihtoehtoista polttoainetta, sanoo Traficomin johtava asiantuntija Otto Lahti.

Hänen mukaansa helpoin tapa muuttaa auto etanolikäyttöiseksi on teettää muutos autokorjaamossa, jolloin ammattilainen vastaa muutoksen sopivuudesta kyseiseen moottoriin ja voi hoitaa muutoskatsastuksen.

– Jos haluaa itse tehdä muutostyöt, on hyvä tutustua Traficomin määräykseen, jossa kerrotaan muutoksen hyväksymiseen liittyvistä vaatimuksista. Ja kannattaa huomioida, että muutos voi vaikuttaa auton takuuseen eli se kannattaa tarkastaa ennen muutoksen tekemistä, opastaa Lahti.

Kaasukonversioiden tekeminen kannattaa jättää ammattilaisille.

– Kaikkien komponenttien ja asennustavan tulee täyttää tarkat turvallisuusvaatimukset, koska palavakaasu varastoidaan todella korkeaan paineeseen autossa. Kaasulaitteiston asennuksesta pitää olla tämän takia valtuutetun tarkastajan todistus muutoskatsastuksessa, korostaa Lahti.

Muuntotuen saamisen edellytykset ovat:

• Hakijan on oltava omistaja tai haltija
• Muutettava auto on henkilöauto
• Muuntotuki voidaan myöntää vain yhden kerran samasta henkilöautosta.
• Muuntotuki voidaan myöntää yhden kerran kalenterivuoden aikana yksityiselle henkilölle tai yritykselle.
• Kaasu- tai etanolikonversio on tehty Traficomin määräyksen mukaisesti ja muutoskatsastettu 1.1.2022 jälkeen.
• Liikenneasioiden rekisteriin tai Ahvenanmaan ajoneuvorekisteriin henkilöauton käyttövoimaksi merkitään kokonaan tai osittain kaasu tai ajoneuvon rekisteritietoihin tehdään merkintä sen soveltuvuudesta korkeaseosetanolille.
• Valtion talousarviossa avustuksen maksamista varten varattua määrärahaa on käytettävissä.
• Tuen myöntämisen edellytyksenä on, että tuen tarkoitus ja tavoitteet täyttyvät myös valtionavustuslain mukaisesti.

Uusimmat
MAINOS