Verkkouutiset

24-vuotias Jasmin (ei kuvassa) kertoo, ettei käytä kohtelun takia huivia julkisesti. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Musliminaiset kertovat IL:lle: Näin meitä on kiusattu

Ankaraa suhtautumista tulee vastaan niin kotona kuin töissä.

Iltalehti on haastatellut kolmea suomalaista musliminaista heidän kokemuksistaan. Haastattelussa he käyttävät nimiä Nora, Jasmin ja Johanna.

Jasmin, 24, kertoo olleensa pienenä tosi innoissaan siitä että sai kokeilla huivia. Hän meni hakemaan kaveria, jonka veli sylkäisikin kasvoille.

– Järkytyin ihan kamalasti ja lähdin kotiin. En ole sen jälkeen käyttänyt huivia julkisesti, Jasmin sanoo IL:lle.

– Muuton jälkeen toisella paikkakunnalla varsinainen kiusaaminen vasta alkoi. Olin silloin vielä ala-asteella. Mua haukuttiin terroristiksi ja sanottiin, että mene kotimaahasi, mistä olet tullutkin.

Jasmin kertoo olleensa aika yksin koulussa.

– Yhdestä asiasta olen ylpeä. Opettaja kysyi, onko ketään kiusattu ja minä vastasin, että ei. En halunnut herättää huomiota. En halunnut, että muut luulevat, että olen joku nössö. Sitten yksi kiusaajista nousi ylös ja sanoi, että onhan sua kiusattu. Ja mä olen yks niistä. Sitten hän pyysi anteeksi koko luokan edessä. Se oli aika rohkea temppu.

– Esimerkiksi työpaikalla olen arka. En puhu ennen kuin joku tulee puhumaan mulle. Kiusaaminen oli varmaankin se syy, miksi sitten masennuin. Sain diagnoosin vakavasta masennuksesta.

Johanna, 51, on kääntynyt kristinuskosta islaminuskoon. Hän sanoo joutuneensa huutelun ja arvostelun kohteeksi julkisilla paikoilla juuri huivin vuoksi.

– Kerran poika kertoi, että oli kavereiden kanssa ulkona, kun joku mies tuli sanomaan ohimennen, että ”tappakaa itsenne”.

– Kun olen pitänyt islamin oppitunteja lapsille, niin he ovat kertoneet, että heitä haukutaan yhtenään.

Myös Noralla, 29, on muslimipuoliso.

– Se, että musta tuli muslimi, ei tarkoita, että nyt olen arabi tai turkkilainen ja pitäisi tehdä heidän ruokaa ja pukeutua heidän kulttuurinsa vaatteisiin. Ei muslimin tarvitse unohtaa omaa taustaansa. Olen silti sama Nora, vaikkakin pukeudun peittävämmin.

– Mua kiusattiin koulussa. Muilla oli kauheasti odotuksia mun elämälle ja kun tajusin, etten pysty niitä kaikkia toteuttamaan, mun maailma romahti. Sitten löysin islamin. Kaikelle oli looginen selitys ja kaikki loksahti paikoilleen.

– Suurin osa entisistä kavereista ignooraa ihan täysin: en enää käy niiden bileissä.

Uusimmat
MAINOS