Verkkouutiset

Ihmisiä menossa Ateneumin taidemuseoon Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Museoissa vierailtiin viime vuonna lähes 6,9 miljoonaa kertaa

Käyntimäärät kasvoivat lähes kaikissa maakunnissa.

Suomen museoissa vierailtiin viime vuonna yhteensä lähes 6,9 miljoonaa kertaa. Asiasta kertoo Museovirasto tiedotteessa.

Luvuissa on merkittävä kasvu, sillä museokäyntejä tehtiin 2,5 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuotena ja jopa 76 prosenttia museokohteista tilastoi käyntien kasvua. Vuosi 2022 oli kuitenkin edelleen osittain poikkeuksellinen museoiden toiminnassa, sillä koronarajoituksia oli voimassa vielä alkuvuodesta.

Museoiden käyntiluvut lähtivät jyrkkään kasvuun vuonna 2016. Koronaa edeltänyt vuosi 2019 oli museokäyntien ennätysvuosi, jolloin tilastoitiin 7,6 miljoonaa käyntiä. Koronarajoitukset vähensivät museoiden käyntimääriä vuosina 2020 ja 2021, jolloin museot olivat suljettuina pitkiäkin aikoja, tapahtumia järjestettiin vähemmän ja yleisömääriä rajoitettiin.

– Yleisöt ovat löytäneet takaisin museoihin koronavuosien jälkeen aktiivisemmin kuin uskalsimme ennakoidakaan. Runsaat yleisömäärät ovat monen tekijän summa. Minulle ne korostavat erityisesti sitä, kuinka merkityksellisiksi museokäynnit koetaan epävarmoinakin aikoina, ja kuinka nopeasti museot pystyivät reagoimaan rajoitusten päättymiseen, Museoviraston kehittämisjohtaja Pirjo Hamari pohtii tiedotteessa vuoden 2022 käyntilukuja.

Museotilastossa on mukana 151 museota, jotka ylläpitävät 326 museokohdetta. Keskimäärin museokohteissa tilastoitiin 22 335 käyntiä. Museotilastossa museokäynneiksi lasketaan käynnit näyttelyissä tai museon järjestämissä tapahtumissa museon omissa tiloissa.

Viisi suosituinta museokohdetta vuonna 2022 olivat Helsingin kaupunginmuseo (240 495 käyntiä), Amos Rex (227 760), Nykytaiteen museo Kiasma (222 697), Luonnontieteellinen museo (210 905) ja Kansallismuseo (181 088).

Lähes kaikissa maakunnissa käyntimäärät kasvoivat vuonna 2022. Esimerkiksi Uudellamaalla käyntejä tilastoitiin 1,6 miljoonaa käyntiä enemmän kuin edellisenä vuonna. Huomattavaa kasvua selittää osittain se, että vuosina 2020 ja 2021 koronarajoitukset iskivät ankarimmin juuri pääkaupunkiseudulle.

Myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella museoissa käyminen vilkastui. Esimerkiksi Lapin maakunnassa museokäyntien määrä kasvoi lähes 40 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Matkustusrajoitteiden poistaminen toi myös ulkomaiset matkailijat takaisin museoihin ympäri Suomea.

Museovirasto kokoaa vuosittain tilastotietoa Suomen ammatillisesti ja päätoimisesti hoidettujen museoiden toiminnasta. Museokäyntien lisäksi tilastoidaan laajasti muutakin museotoimintaa, kuten esimerkiksi yleisötyötä, verkkopalveluita, näyttelyitä, henkilöstöä ja taloutta. Nyt julkaistut vuoden 2022 kävijämääriä koskevat tilastot ovat alustavia, ja ne perustuvat museoiden antamiin tietoihin. Kokonaisuudessaan vuoden 2022 tilastotiedot julkaistaan kesäkuussa 2023.

Uusimmat
MAINOS