Verkkouutiset

Muoviroskan kulkeutumista Itämereen ryhdytään selvittämään

Kaikesta mereen päätyvästä roskasta arviolta jopa 80 prosenttia on peräisin mantereelta, ja tästä määrästä suurin osa on muoviroskaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Blastic on Itämerta ympäröivien maiden uusi yhteinen EU-hanke, jossa selvitetään mistä lähteistä ja mitä reittejä pitkin roskat ajautuvat kaupungeista Itämereen.

Blastic-hankkeen tavoitteena on kartoittaa jo olemassa olevaa tietoa meriroskan vaikutuksista ja löytää uusia keinoja kerätä lisää tietoa erityisesti muovisen meriroskan lähteistä ja kulkureiteistä.

Hankkeessa kootaan sähköinen tietopankki muun muassa kustannustehokkaista seurantamenetelmistä roskaantumisen vähentämiseksi.

– Merenhoitosuunnittelussa on jo pitkään kaivattu tietoa jokivesien mukana kulkevasta roskasta. BLASTIC kehittää erityisesti tämän tyyppisen tiedon keruuseen soveltuvaa seurantamenetelmää. Suomen ympäristökeskus SYKE on mukana kokoamassa jo olemassa olevaa tietoa hankkeen sidosryhmien ja tutkijoiden käyttöön, kertoo erikoistutkija Outi Setälä SYKE:stä tiedotteessaan.

Itämerta ympäröivät kaupungit ovat projektissa tärkeässä roolissa, ja Turku toimii Suomen pilottialueena. Turussa tutkitaan muun muassa Aurajoen osuutta kulkeutumisreittinä Itämeren roskaantumiseen.

– Hankkeen avulla pyritään tarjoamaan kansalaisille ja kunnille sekä muille paikallisille toimijoille tietoa alati kasvavasta vesistöjen roskaantumisongelmasta ja jakamaan ohjeistuksia, jotta roskaantumisreitit saataisiin estettyä jo niiden alkulähteillä, summaa Turun kaupungin vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Pekka Salminen.

Projektin päätteeksi koko Itämeren alue saa käyttöönsä kattavan ja konkreettisen toimenpideohjeistuksen muoviroskan kartoittamiseen ja ehkäisyyn.

Projektin pääpartnerina toimii Håll Sverige Rent Ruotsista. Yhteistyöpartnereina ovat SYKE:n ja Turun kaupungin lisäksi, IVL Svenska Miljöinstitutet, Foundation for Environmental Education Latviasta, Tallinnan kaupunki ja Stockholm Environment Institute Tallinn Centre.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)