Käytettävissä oleva tieto on ollut, että kasvatetun muikun tuotantokustannus on kalastettuun nähden yli kymmenkertainen. Ruokamädin tuottaminen viljelemällä sen sijaan saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan olla kannattavaa, jos kokonaismätisaanto on hyvä ja mädin markkinahinta pysyy korkeana. Näin olleen kasvatetusta muikusta saatava hinta on vain kannattavuutta parantava lisä mädinmyynnille.
Muikku on Suomen sisävesialueilla tärkeä saaliskala. Sen mädillä on erityisesti Suomen ja Ruotsin markkinoilla ollut korkea hinta. Muikun mäti ei kuitenkaan ole laajemmalla alueella tunnettu tuote, joten on epäselvää, mihin sen arvo asettuu, jos mätiä tulisi enemmän markkinoille. Tutkimustuloksiin pohjautuvien oletusten perusteella pienehkö kalankasvatusyritys voisi tuplata Suomen nykyisen mätituotantomäärän.
RKTL:n tutkimuksessa seurattiin viljeltyjen muikkujen kasvua, sukukypsymistä ja mädin tuotantomäärää. Mätisaannon todettiin kaksinkertaistuvan toisella sukukypsyyskerralla ensimmäiseen sukukypsyyskertaan verrattuna.
Selvityksen perusteella mädistä saadut myyntitulot kattavat nykymarkkinahinnalla korkeahkon tuotantokustannuksen naarasmuikuilla, jotka saavuttavat sukukypsyyden toisen kerran parhaimmillaan noin kahden vuoden ikäisinä. Nopea sukukypsyminen lyhentää muikun mädin tuotantokiertoa verrattuna vaikkapa kaviaarituotantoon, jossa sammen ensimmäiseen sukukypsymiseen saattaa mennä 10 vuotta.
Kokonaismätisaannon kannalta on selvityksen mukaan tärkeää, että muikut saadaan tuotantoon täysnaarasparvina ja että keskimääräinen mätisaanto perkuuhetkellä on suuri. Tutkimuksessa kokeiltiin kasvatetuilla lohikaloilla yleisesti käytettyä viljelymenetelmää, jonka avulla kaikki parven muikut saataisiin mätiä tuottaviksi naaraskaloiksi.
Suomessa on pitkät perinteet kalanviljelyosaamiselle, ja uusina tutkimuksen tukemina innovaatioina on saatu siika vakiinnutettua kotimaiseen elintarviketuotantoon ja myös kuhan ruokakalakasvatus on myötätuulessa. Suomessa kasvatetaan myös sampea kaviaarin tuottamiseksi.





