Verkkouutiset

Ilmastonmuutos nousi suomalaisten ykköshuoleksi

Myös huoli joukkotuhoaseista ja kyberuhista on kasvanut.

Ilmastonmuutos on noussut suomalaisten silmissä ykköshuoleksi. Tämä ilmenee Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tuoreesta kyselytutkimuksesta. Sen mukaan 89 prosenttia suomalaisista on ”paljon” tai ”jonkin verran” huolissaan ilmastonmuutoksesta, kun edellisvuoden kyselyssä vastaava prosenttiosuus oli 75.

Etenkin ”paljon” ilmastonmuutoksesta huolissaan olevien osuus on kasvanut. Nyt tähän joukkoon kuuluu yli puolet eli 55 prosenttia suomalaisista, kun edellisvuonna näin ajatteli vajaa kolmannes eli 31 prosenttia MTS:n kyselyyn vastanneista.

Kun vuoden 2017 kyselyssä ilmastonmuutoksesta ”vähän” tai ”ei lainkaan” huolissaan olevia oli vielä neljännes suomalaisista, nyt tämä osuus on kutistunut kymmeneen prosenttiin.

MTS:n kysely toteutettiin ajanjaksolla 21.9 – 7.10 2018 eli juuri ennen kuin Kansainvälinen ilmastopaneeli (IPCC) julkisti raporttinsa 8.10.2018.

Uutena kysymyksenä ”valtiollinen valeuutisointi”

Ilmastonmuutoksen lisäksi suomalaiset ovat huolissaan etenkin kansainvälisestä terorrismista ja maailman pakolaistilanteesta. MTS:n tuoreessa kyselyssä kansainvälisestä terrorismista on ”paljon” tai ”jonkin verran” huolissaan 88 prosenttia vastanneista, kun edellisvuonna vastaava osuus oli 81 prosenttia.

Maailman pakolaistilanne, josta on ”paljon” tai ”jonkin verran” huolissaan 87 prosenttia kyselyyn vastanneista. Edellisvuodesta nousua on muutama prosenttiyksikkö. Seuraavaksi eniten suomalaiset ovat huolissaan joukkotuhoaseiden leviämisestä, poliittisista ääriliikkeistä ja tietoverkkoihin kohdistuvista uhista eli kyberuhista.

Ilmastonmuutoksen lisäksi suomalaisten huoli etenkin joukkotuhoaseiden leviämisen ja kyberuhkien kohdalla on kasvanut. Joukkotuhoaseiden leviämisestä on ”paljon” tai ”jonkin verran” huolissaan nyt 82 prosenttia vastanneista, kun edellisvuoden kyselyssä vastaava osuus oli 68 prosenttia. ”Paljon” huolissaan olevien osuus on kasvanut 32:sta 48 prosenttiin.

Tietoverkkoihin kohdistuvista uhista eli kyberuhista on huolissaan nyt 79 prosenttia suomalaisista, kun edellisvuoden kyselyssä näin vastasi 63 prosenttia. ”Paljon” asiasta on huolissaan 38 prosenttia vastanneista, missä on kasvua edellisvuoteen 17 prosenttiyksikköä.

MTS:n tämänvuotisessa tutkimuksessa kysyttiin ensi kertaa myös huolta Suomeen kohdistuvasta valtiollisesta valeuutisoinnista. Tästä ilmoitti olevansa ”paljon” tai ”jonkin verran” huolissaan 62 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Kehityksestä Venäjällä ilmoitti olevansa huolissaan ”paljon” tai ”jonkin verran” 71 prosenttia suomalaisista. ”Paljon” Venäjästä huolissaan olevia oli neljännes vastanneista, missä ei ole muutosta edellisvuoteen. Kokonaisuudessaan huoli Venäjän kehityksestä on kuitenkin noussut.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) vuosittaisessa haastattelututkimuksessa on selvitetty kansalaisten mielipiteitä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy MTS:n toimeksiannosta ja siinä haastateltiin noin tuhatta ihmistä.

Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös: Ympäristöministeri: Vahva selkänoja ilmastotoimille

 

Uusimmat
MAINOS