Verkkouutiset

MT: Koulun joulujuhla kirkossa kiellettiin

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mukaan järjestely loukkaa oppilaiden uskonnonvapautta.

Koulun päättäjäisjuhlaa ei eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mukaan saa järjestää kirkossa, Maaseudun tulevaisuus kertoo.

Ratkaisu liittyy eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen tiistaina antamaan linjaukseen, jonka mukaan koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa loukkaa oppilaiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta.

Ratkaisun taustalla on Uskonnottomat Suomessa ry:n aiemmin tekemä kantelu Kouvolan kaupungin menettelystä, jossa yksi kaupungin kouluista järjestää joulujuhlansa kirkossa.

Apulaisoikeusasiamiehen linjauksen mukaan koulun joulujuhla on osa opetusta, eikä sitä voi järjestää uskonnollisesti tunnustuksellisena siinäkään tapauksessa, että halukkaille järjestetään vaihtoehtoinen tilaisuus.

Apulaisoikeusasiamies totesi päätöksessä ongelmalliseksi myös kahden muun kouvolalaiskoulun käytännöt keskusradion kautta välitetyistä uskonnollisista aamunavauksista ja perinteisestä kiirastorstain kirkkokäynnistä.

Kouvolan opetuspalvelupäällikön Kim Strömmer pitää isona asiana sitä, voiko joulujuhlaa järjestää kirkossa. Hänen mukaansa kaupunki ei ole vielä päättänyt miten oikeusasiamiehen ratkaisuun reagoidaan.

Opetushallitus on jo aiemmin antanut kouluille ohjeita uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä kouluissa. Aiemman linjauksen mukaan koulut ovat saaneet itse päättää, järjestetäänkö esi- ja perusopetuksen yhteydessä uskonnollisia tilaisuuksia. Ne on kuitenkin täytynyt järjestää erillään muusta opetuksesta.

Uusimmat
MAINOS