Verkkouutiset

Moskovan sotilaskartat Suomesta ovat omiamme tarkemmat – isot männytkin merkitty

Neuvostoliiton sotilaskarttoja maailmalta voi ostaa pienellä rahalla netistä.

Suomalaiskartoista ei usein näe esimerkiksi sotilasalueiden rakennusten sijaintia. Venäläisistä sotilaskartoista näkee.

Wiredin sotilaskartta-artikkelin innoittamana Venäjän karttoihin tutustuneet suomalaisasiantuntijat ihmettelevät Twitterissä, että Venäjän karttoihin on merkitty jopa maamerkeiksi kelpaavat männyt. Myös esimerkiksi Helsingin Santahaminan sotilasalueen talot näkyvät merkittyinä.

Sama pätee kaikkialla maailmassa. Neuvostokarttoihin merkittiin myös arkaluontoiset, turvasyistä häivytetyt rakennukset.

Kylmän sodan sotilaskartoista kiinnostuneet näkevät niitä nopeasti esimerkiksi tästä osoitteesta.

Pikkurahalla karttoja voi hankkia esimerkiksi Mapstorista. Yhtiö on skannannut ja järjestänyt yli 25 000 Neuvostoliitossa valmistettua karttaa. Mapstorista voi ostaa esimerkiksi tarkimmillaan 1:25 000 -skaalaisia Neuvostoliiton sotilaskarttoja Suomesta vuodelta 1980. Variaatioita on monia, jopa vuoden 1916 venäläinen sotilaskartta Suomesta.

Minnesotalainen EastView Geospatial sanoo sillä olevan laajin kokoelma Venäjän sotilaskarttoja lännessä.

Coloradolainen Land Info myy Neuvostoliiton sotilaskarttoja kuten myös minnesotalainen East View. Eräisiin karttoihin on merkitty, miten kauas esimerkiksi etenevän joukko-osaston, kiväärin tai tankin ääni paikalta kuuluu tai minne saakka sytytetyn tupakan valo näkyy.

Uusimmat
MAINOS