Verkkouutiset

”Monilla työmailla työskentelee työntekijöitä, joista pääurakoitsija ei tiedä”

Työsuojeluviranomaisen rakennustyömaita koskevassa tehovalvonnassa havaittiin eniten puutteita työmaiden työntekijäluetteloissa.

– Monilla Etelä-Suomen työmailla työskentelee työntekijöitä, joista pääurakoitsija ei tiedä. Valvontahavaintojemme mukaan näiden työntekijöiden työehdoissa ja työoloissa on usein puutteita, kertoo työsuojelutarkastaja Riku Rajamäki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Työsuojeluviranomainen on tällä viikolla tehnyt tehovalvontaa rakennustyömaille harmaan talouden torjumiseksi. Etelä-Suomessa tehdyissä tarkastuksissa havaittiin eniten puutteita työmaiden työntekijäluetteloissa.

Valvontaiskuun liittyviä tarkastuksia on tehty Etelä-Suomessa neljän päivän aikana 57 työmaalle. Noin puolet tarkastetuista työmaista oli asunto-osakeyhtiöiden korjausrakennustyömaita. Työmaat sijaitsivat etupäässä Uudellamaalla. Tarkastuksia on tehty myös Lahden, Kouvolan, Lappeenrannan ja Hämeenlinnan seuduilla.

Valvontaiskussa työsuojelutarkastajat tarkastivat, että työmaan työntekijäluettelo on kunnossa. Tällä varmistetaan, että päätoteuttaja tietää kaikki työmaalla työskentelevät henkilöt ja heidän työnantajansa. Työntekijäluettelossa oli puutteita jopa 60 %:lla tarkastetuista työmaista.

Tarkastuksilla katsottiin myös, että rakennustyömaiden työntekijöillä on kuvallinen tunnistekortti, josta selviää työntekijän veronumero. Tarkastuksilla kohdattiin yhteensä 757 työntekijää. Näistä 12 %:lta puuttui tunnistekortti tai siinä oli puutteita esimerkiksi veronumeron osalta.

– Rakennusalan pääurakoitsijat näyttävät huolehtivan aiempaa paremmin siitä, että työmailla työskentelevillä on veronumerollinen tunnistekortti, Rajamäki sanoo.

Suurimmalla osalla tarkastuksista valvottiin myös tilaajavastuulain ja ulkomaalaislainsäädännön noudattamista.

Etelä-Suomen valvontaisku liittyi valtakunnallisiin yhteistarkastuksiin, joita tehdään rakennustyömaille maaliskuun aikana ympäri Suomea. Työsuojeluviranomaisen lisäksi valvontaiskussa olivat mukana Verohallinto ja Eläketurvakeskus.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)