Verkkouutiset

Moni poliisi pelkää henkensä edestä – terroriryhmä ”Egyptin sotilaat” tappaa virkavaltaa

Jo lähes 500 ihmistä on saanut surmansa terrori-iskuissa Egyptissä viime kesänä tapahtuneen presidentti Mursin syrjäyttämisen jälkeen. Valtaosa kuolleista on poliiseja. Moni poliisi pelkää henkensä edestä.

Perjantaina Kairon Mohandessiinin kaupunginosassa aiheutti paniikkia kadulle lähelle poliisin tarkastuspistettä jätetty valepommi, jonka viereen oli asetettu ”Varo räjähteitä” -kyltti.

Viikonloppuisin räjähtävistä pommeista on tullut Kairossa jo enemmän sääntö kuin poikkeus. Poliiseja kuolee pommi-iskuissa Kairossa lähes joka viikko.

Egyptin terrorikentälle on ilmaantunut uusi ryhmä, Ajnad Misr eli ”Egyptin sotilaat”. Ryhmä on ilmoittautunut tekijäksi ainakin kuuteen poliiseihin kohdistuneeseen terrori-iskuun. Ryhmä ilmoittautui ensimmäisen kerran tammikuussa. Ilmoituksensa mukaan ryhmän tarkoituksena on keskittyä ”armeijan tukeman hallituksen rikollisiin elementteihin”. Toistaiseksi ryhmä on ilmoittanut tehneensä ainoastaan poliiseihin kohdistuneita iskuja.

Al Qaidan johtajana pidetty Ayman Al Zawahiri antoi viime viikon perjantaina islamistien verkkosivulla julkaistulla nauhoitteella siunauksensa Egyptin turvallisuusviranomaisia ja armeijaa vastaan iskeville tahoille. Ajnad Misr -ryhmällä ei kuitenkaan uskota olevan yhteyksiä Al Qaidaan.

Kissa-hiiri-leikkiä Siinailla

Valtaosa viime kesän jälkeisistä terrori-iskuista on tapahtunut Siinain niemimaalla. Egyptin armeija ilmoitti torstaina 24. huhtikuuta saaneensa koko Siinain niemimaan alueen täyteen hallintaansa.

– Päinvastaisista huhuista huolimatta Siinai on nyt vakaata aluetta, Egyptin armeijan joukkoja johtava kenraalimajuri Mohamed Al Shahat kertoi tiedotusvälineille pian sen jälkeen, kun Reuters-uutistoimisto oli maaliskuun puolivälissä julkaissut erikoisraporttinsa Siinailta.

Reutersin raportin mukaan useampi sata egyptiläistä ja ulkomaalaista taistelijaa leikkii onnistuneesti kissa-hiiri -leikkiä Egyptin armeijan kanssa Siinain niemimaalla.

Reutersin toimittaja pääsi vierailemaan kahdeksassa kylässä Pohjois-Siinailla. Kylissä näkyi paljon tuhoa kuten tuhoutuneita rakennuksia armeijan ja islamisti-taistelijoiden jäljiltä.

– Teemme erittäin hyvää työtä, mutta se ei vielä tarkoita, että olemme päässeet kokonaan eroon terroristeista, joilla on sekä kevyitä että järeitä aseita, armeijan tiedottaja Ahmed Ali kertoi Reutersille.

Ali korosti, että alueen asukkaiden turvallisuus on operaatiossa ensisijaista.

Poliisi pelkää joka päivä

– Toivoisin, että voisin vaihtaa alaa ja ammattia. Pelkään henkeni edestä joka päivä, kertoo Kairon keskustassa liikennepoliisina työskentelevä Shaddan -nimellä esittäytyvä keski-ikäinen mies.

Shaddan harmittelee, ette hänellä ole vaihtoehtoja.

– Minulla on neljä lasta. Lasten koulutus on kallista ja työpaikkoja on tarjolla vähän. En pelkää vain omasta vaan koko perheeni puolesta. Kuka elättäisi perheeni ja kouluttaisi lapseni, jos minut tapetaan seuraavaksi, Shaddan sanoo.

Hän kertoo olevansa syvästi pettynyt Egyptiin.

– Halusin poliisiksi, koska rakastan Egyptiä ja halusin palvella maatani. Nyt en enää tunnista tätä maata, kaikki on ihan sekaisin. En tiedä, kuinka kauan enää jaksan uskoa parempaan tulevaisuuteen.

Teksti: PÄIVI ARVONEN, Kairo. Kuva: ALFRED HUBER

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)