Verkkouutiset

Mökkilainoja nostettu ennätyksellisen vilkkaasti

Kotitaloudet nostivat kesäkuussa uusia mökkilainoja 151 miljoonan euron edestä.

Suomen Pankin mukaan yhden kuukauden aikana uusia vapaa-ajanasuntolainoja on nostettu enemmän ainoastaan vuoden 2020 kesäkuussa, jolloin uusia lainanostoja tehtiin 1,9 prosenttia enemmän.

Uusia vapaa-ajanasuntolainoja on nostettu ennätyksellisen vilkkaasti koko alkuvuoden. Vuoden toisella neljänneksellä vapaa-ajanasuntolainoja nostettiin 20 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Kokonaisuudessaan kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla uusia vapaa-ajanasuntolainoja nostettiin 600 miljoonan euron edestä, mikä on jopa 31 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna vastaavana aikana.

Runsaiden nostomäärien vuoksi vapaa-ajanasuntolainojen kanta kasvoi 4,3 miljardiin euroon kesäkuussa ja kannan vuosikasvuvauhti oli 12,4 prosenttia. Vapaa-ajanasuntolainojen osuus kotitalouksien koko lainakannasta on kasvanut hieman vuodentakaisesta ja oli kesäkuussa 3,1 prosenttia.

Kesäkuussa 2021 nostettujen uusien vapaa-ajanasuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 18 vuotta ja 8 kuukautta, mikä on kymmenen kuukautta pidempi kuin vuosi sitten kesäkuussa.

Myös asuntolainoja nostettiin runsaasti

Suomalaiset kotitaloudet nostivat kesäkuussa uusia asuntolainoja 2,2 miljardin euron edestä, mikä oli 358 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Asuntolainojen kanta oli kesäkuun lopussa 104,9 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 4,3 prosenttia. Suomalaisten kotitalouksien lainoista oli kesäkuun lopussa kulutusluottoja 16,6 miljardia euroa ja muita lainoja 17,7 miljardia euroa.

Suomalaiset yritykset nostivat uusia yrityslainoja kesäkuussa 2,6 miljardin euron edestä. Suomalaisille yrityksille myönnettyjen lainojen kanta oli kesäkuun lopussa 96,7 miljardia euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 38,0 miljardia euroa.

Uusimmat
MAINOS