Verkkouutiset

”Mitta on täysi – jos VR ei halua palvella, on monopolista luovuttava nopeasti”

Kansanedustajan mukaan VR ei näytä haluavan tai pystyvän vastaamaan sille annettuun erityistehtävään.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kirjoittaa henkilöliikenteen rautateistä blogissaan. Hänen mukaansa VR Groupin ilmoittama yhtiötä ohjaava arvo ”asiakas toiminnan lähtökohtana” on tuntunut unohtuvan täysin.

Timo Heinonen käy läpi Helsingistä Hämeenlinnaan ja Riihimäelle meneviä junavuoroja.Hämeenlinna menetti kesällä 14 päivittäistä vuoroa ja yhteensä 29 junaa menee Hämeenlinnan ohi pysähtymättä.

– Nyt ensimmäiset perheet ovat jo muuttaneet pakotettuna pois Hämeenlinnasta. Työssäkäynti ei ole enää ollut mahdollista paikkareilla, taajamajunilla, ja useilla vaihdoilla. Alueen kunnista kaikkien väestönkasvu on pysähtynyt ja kääntynyt laskuun, Timo Heinonen toteaa.

– Nyt siis näyttää siltä, että VR ei halua tai pysty vastaamaan sille annettuun erityistehtävään. VR:n monopoliasema pitää siis nostaa keskusteluun halutaan tai ei. Itse olen pitkään yrittänyt pitää VR:n puolta, mutta nyt mitta on täysi.

Vuonna 2013 VR sai lisäaikaa yksinoikeudelle hoitaa kaukojunien henkilöliikennettä vuoden 2024 loppuun asti.

– Minusta annettu yksinoikeusasema ja erityistehtävä edellyttää VR:ltä asiakaslähtöisyyttä yhtiön arvojen mukaisesti, mutta myös vahvaa yhteiskuntavastuuta ja toimivaa sekä täsmällistä liikennöintiä. Valitettavasti tämä ei nyt toteudu.

Heinosen mukaan näyttää siltä, että ”kirittäjä” henkilöliikenteeseen on enemmän kuin perusteltua.

– Olen vakuuttunut, että joku yhtiö haluaa huolehtia myös hämeenlinnalaisten ja riihimäkeläisten sujuvasta matkustamisesta työn ja kodin välillä. Myös opiskelijoille sujuvat ja riittävät nopeat junavuorot ovat elinehto.

– Nyt on pakko nostaa kissa pöydälle ja junat raiteille.

Uusimmat
MAINOS