Verkkouutiset

”Mitä poliisivaltiota täällä nyt haetaan”

Loppuraportti vihapuheesta ja maalittamisesta herätti keskustelun.

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) otti viime torstaina vastaan loppuraportin helmikuussa kokoontuneesta kansalaispaneelista, joka käsitteli toimia, joita Suomessa pitäisi ottaa käyttöön julkisissa ammateissa toimivien henkilöiden suojelemiseksi vihapuheelta ja vapaan mielipiteenilmaisun turvaamiseksi.

Paateron mukaan OECD on todennut julkisissa viroissa ja tehtävissä toimiviin henkilöihin kohdistuvan vihapuheen ja maalittamisen olevan Suomessa kasvava ongelma.

– Hallitus ottaa ongelmat vakavasti. Niihin puuttuminen on osa tavoittelemaamme poliittisen kulttuurin muutosta. Vapaa toisia loukkaamaton mielipiteen ilmaisu rakentavassa ympäristössä on toimivan demokratian ydintä. Demokraattisen järjestelmän toimintakyky mahdollistaa myös yhteiskunnan uudistamisen ja tasa-arvon lisäämisen, sanoi Paatero.

Hänen mukaansa valtiovarainministeriö käynnistää tiiviillä aikataululla työskentelevän valmisteluryhmän, jossa on mukana myös oikeusministeriö ja sisäministeriö. Ryhmä valmistelee toukokuun loppuun mennessä yhdessä eri ministeriöiden kanssa aikataulut ja vastuutahot kansalaispaneelin suositusten toimeenpanolle.

Raportti sisältää 25 kansalaispaneelin laatimaa toimenpide-ehdotusta vihapuheen ja maalittamisen ehkäisemiseksi. Kansalaispaneeli korosti suosituksissaan vihapuheen ja maalittamisen näkyväksi tekemistä, määritelmien selkeyttä ja niihin pohjautuvaa kansalaisviestintää, rangaistusten oikeasuhtaisuutta ja uhrien oikeussuojaa, ennaltaehkäisyä, voimavarojen riittävyyttä sekä verkkoalustojen vastuuta.

Panelistit muun muassa haluavat luoda internet-trolleille vastavoimaksi eri verkkoalustoille koulutettuja ”some-agentteja” tai ”anti-trollien armeijan”.

– Mitä h******n #poliisivaltio’ta täällä nyt haetaan, tviittaa Itä-Suomen yliopiston hallinto-oikeuden yliopistonlehtori Matti Muukkonen viitaten Iltalehden asiasta kirjoittamaan artikkeliin.

Helsingin kaupunginvaltuutettu, varakansanedustaja Atte Kaleva (kok.) epäilee, lukiko hän oikein samaisen artikkeliin.

– Luinko tosiaan oikein: kuntaministeri @sirpa_paatero esittää some-agentteja ja ilmiantajia kyttäämään vihapuhetta verkossa? Tämän on pakko olla #hallitus ottama varaslähtö #aprillipäivä’än. #DDR #Stasi.

Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) ironisoi, että ”ministeriö ei nyt vienyt raporttia aivan loppuun asti”.

– Ainakin vanki- ja uudelleenkoulutusleirien sijainti jäi vähän epäselväksi, hän tviittaa.

Uusimmat
MAINOS