Verkkouutiset

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen ennusteen mukaan työmarkkinatilanne heikkenee tulevina kuukausina. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ministeriö ennustaa työmarkkinoiden tilanteen heikkenevän

Työ- ja elinkeinoministeriön ennuste povaa työllisyyden kääntyvän kasvuun vuonna 2025.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen työllisyysaste on kääntymässä laskuun ja työttömyys nousuun, arvioi työ- ja elinkeinoministeriö tuoreessa työmarkkinaennusteessa.

Lomautusten määrä kasvaa voimakkaasti tämän syksyn aikana. Kokoaikaisesti lomautettujen määrä kasvaa ennusteen mukaan alkuvuodesta lähes 40000 henkeen. Lomautusten määrä kasvaa ennen kaikkea rakennusalalla, mutta myös muun muassa teollisuudessa ja logistiikassa. Teollisuuden ja rakentamisen heikko suhdannetilanne heijastuu myös palveluiden kysyntään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ministeriön mukaan työmarkkinoiden laskusuhdanne jää kuitenkin lyhytaikaiseksi. Työllisyysaste kääntyy ennusteen mukaan kasvuun jo vuoden 2025 aikana yleisen taloustilanteen paranemisen myötä. Myönteistä on, että vaikka työllisyysaste hieman niiaa, työllisten määrä kasvaa läpi ennusteperiodin maahanmuuton vahvistumisen ansiosta.

-Työmarkkinoiden alavireestä huolimatta edelleenkin monet työnantajat kokevat pulaa osaavasta työvoimasta. Nyt on paras mahdollinen ajankohta kouluttautua kasvaville ja työvoimapula-aloille, toteaa alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Viime kevään ennusteeseen verrattuna merkittävä muutos on maahanmuuton kasvu. Työikäisen väestön nettomaahanmuutto on tänä vuonna kasvamassa jopa 47000 henkeen. Ennusteessa maahanmuuttonäkymä on päivitetty tuleville vuosille, mikä näkyy työvoiman määrän kasvuna.

Työikäisen väestön työvoimaosuuden ennustetaan edelleen kasvavan lisääntyneestä maahanmuutosta johtuvasta väestönkasvusta huolimatta. Vuonna 2025 työvoimaosuus kohoaa ennusteen mukaan 69,3 prosenttiin.

Työllisyydessä heilahtelua

Työllisyysaste laskee vuonna 2024 tähän vuoteen verrattuna, mutta kasvaa jälleen vuonna 2025. 20–64-vuotiaiden työllisyysaste pysyy tänä vuonna ennallaan, mutta laskee ensi vuonna 0,1 prosenttiyksikköä. Vuonna 2025 työllisyysaste nousee 78,7 prosenttiin eli kasvua on 0,7 prosenttiyksikköä vuodesta 2024. 15–64-vuotiaiden työllisyysaste on tänä vuonna 73,7 prosenttia, vuonna 2024 73,5 prosenttia ja 74,1 prosenttia vuonna 2025.

Työttömyysaste nousee tänä vuonna 0,5 prosenttiyksikköä ja on vuositasolla 7,3 prosenttia. Ensi vuonna työttömyysaste nousee 7,4 prosenttiin, mutta laskee 7,0 prosenttiin vuonna 2025.

Pitkäaikaistyöttömyys kasvussa

Työttömien työnhakijoiden määrä työvoimapalveluissa – kokoaikaisesti lomautetut mukaan lukien – jatkaa kasvuaan ja kohoaa tänä vuonna 267 000 henkeen ja on 17 000 henkeä korkeampi viime vuoteen verrattuna. Työttömien työnhakijoiden määrän ennustetaan kääntyvän laskuun ensi vuoden aikana.

Pitkäaikaistyöttömien määrä on kääntynyt uudelleen kasvuun. Heitä ennustetaan olevan tänä vuonna 90 000 ja seuraavina vuosina 93 000. Positiivista on, että alle 25-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrän ennustetaan kääntyvän selvään laskuun ensi vuonna, ja nuorisotyöttömien lukumäärä laskisi vuonna 2025 selvästi alhaisemmalle tasolle 24 000 henkeen.

Työ- ja elinkeinoministeriön lyhyen aikavälin työmarkkinaennuste perustuu tilastolliseen aikasarja-analyysiin, jossa hyödynnetään suhdanneindikaattoreiden, työmarkkinatilastojen ja politiikkainformaation lisäksi valtionvarainministeriön bruttokansantuote-ennustetta ja Tilastokeskuksen väestöennusteita. Ennuste julkaistaan kahdesti vuodessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)