Verkkouutiset

Takseja tolpalla Helsingissä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Ministeriö ehdottaa pakollista koulutusta taksinkuljettajille

Lausunnoille lähteneen muistion mukaan tavoitteena on lisätä luottamusta takseihin ja parantaa turvallisuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle arviomuiston, jossa ehdotetaan toimia taksialan ongelmien korjaamiseksi.

– Arviomuistiossa on runsaasti konkreettisia ehdotuksia, joilla luottamusta taksialaan saadaan palautettua. Haluamme korjata taksilainsäädäntöä kunnolla, turvallisuus edellä. Toivon sidosryhmiltä runsaasti lausuntoja, jotta saamme yhdessä rakennettua parhaan mahdollisen lopputuloksen, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.) tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Taksien turvallisuutta on tarkoitus parantaa kuljettajien ammattitaitoa vahvistamalla. Arviomuistiossa ehdotetaan, että pakollinen taksinkuljettajan koulutus otettaisiin takaisin käyttöön.

Kuljettajakokeen suorittamiseen tehtäisiin muutoksia muun muassa erilaisten karenssien avulla ja kokeiden valvontaa parantamalla.

Vastuu yrittäjäkokeen järjestämisestä siirrettäisiin Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tehtäväksi, jotta kokeen laatu voitaisiin varmistaa nykyistä paremmin. Tällä hetkellä yrittäjäkoulutusta ja yrittäjäkoetta järjestävät Traficomin hyväksymät koulutusorganisaatiot. Arviomuistiossa koulutusorganisaatioille ehdotetaan asetettavan tarkempia kelpoisuusvaatimuksia.

Ajoluvan myöntämisen esteeksi tulisi laajempi joukko rikostuomioita, kuten vaarallisen esineen hallussapito, petos ja maksuvälinerikos.

Lisäksi turvallisuutta on tarkoitus lisätä taksien tunnistettavuutta, valvontaa ja hintojen merkitsemistä parantamalla. Lakia ehdotetaan muutettavan siten, että puutteellisesta taksivalaisimesta ja hintojen merkitsemisestä voitaisiin määrätä liikennevirhemaksu. Taksien valvontaa tehostettaisiin kytkemällä ajoneuvo taksiliikennelupaan.

Arviomuistiossa esitetään erilaisia vaihtoehtoja myös harmaan talouden torjumiseen. Muistiossa todetaan, että harmaan talouden torjunnassa tiedolla on keskeinen rooli. Arviomuistiossa todetaan, että liikenne- ja viestintäministeriö aikoo selvittää jatkovalmistelussa tarkemmin mahdollisuutta kerätä tietoa taksiliiketoiminnasta uudenlaiseen pilvipohjaiseen järjestelmään.

Lausuntokierroksella saadun palautteen avulla säädösvalmistelu jatkuu virkatyönä. Ehdotus hallituksen esitykseksi lainsäädäntömuutoksista lähtee lausuntokierrokselle loppuvuodesta 2024 ja se annetaan eduskunnan käsittelyyn kevätistuntokaudella 2025.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)