Verkkouutiset

Ministerin väite kiistetään keskustasta – ”Ei tällaisesta ole sovittu”

Keskustan kansanedustajan mukaan sellutehdashankkeet toteutuvat.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kiistää uuden ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr.) lausunnon sellutehdashankkeiden tyrmäämisestä.

Mikkonen sanoi torstaina näkevänsä epätodennäköisenä, että kaikki suunnitteilla olevat sellutehdashankkeet menisivät läpi, vaikka metsähakkuista ei ole erikseen mainintaa hallitusohjelmassa.

– Hallitusohjelmassa puhutaan vahvasti siitä, että (hiili)nielua pitää kasvattaa. Ja myös se, että ilmastolakiin, jota tullaan kiristämään tämän kauden aikana, ei pelkästään kiristetä päästötavoitteita vaan myös nielutavoite otetaan siihen mukaan, tuleva ministeri avasi haastattelussa

Keskustan Mikko Kärnän mukaan sellutehdashankkeiden peruuttamisesta ei kuitenkaan ole sovittu.

– Uutta hallitusta ei ole vielä edes nimitetty, kun tuleva ministeri @MikkonenKrista jo horjuttaa sitä. Emme sopineet tällaisesta hallitusohjelmassa, vaan päinvastoin teollisuuden tarpeiden turvaamisesta. Tällaiset sammakot suusta eivät rakenna luottamusta, Kärnä twiittaa.

Entisen kansanedustajan Markku Rossin (kesk.) mukaan sekä Kemin että Kuopion sellutehtaista on sovittu.

– Biotuotetehtaat rakennetaan niin Kemiin kuin Kuopioon. Näin saamme Suomeen lisää entistä puhtaampaa ja ympäristöystävällisempää tuotantoa, Rossi sanoo.

Uusintalaskelma lisäsi hiilinielutavoitetta

Luonnonvarakeskus päivitti tänään uusintalaskelmassa Suomen metsien hiilinielujen vertailutason.  Uusi vertailutaso on puutuotteet mukaan luettuina 38 miljoonaa hiilidioksiditonnia ja ilman puutuotteita 31 miljoonaa tonnia vuodessa.

Aiempi komissiolle ilmoitettu arvio hiilinielun vertailutasosta oli 34,8 miljoonaa hiilidioksiditonnia vuodessa. Käytännössä vertailutason nousu tarkoittaa, että Suomen täytyy jatkossa pitää metsien hiilinielu suurempana kuin edellisten arvioiden mukaan.

–  Nyt tehty korjaus lisäsi hiilinielutavoitetta, mutta laskenta ei ole vielä lopullinen Suomen osalta, luonnonvarakeskuksen apulaisprofessori Aleksi Lehtonen vahvistaa.

Uusimmat
MAINOS