Verkkouutiset

Huoltovarmuuskeskuksen tilaamia suojavarusteita Helsinki-Vantaan lentoasemalla 15. huhtikuuta 2020. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ministeri sanoi Suomen varautuneen hyvin 2020 – ”sellaista lööperiä”

Esitutkintamateriaalin mukaan materiaalipuutteista tiedettiin jo alkukeväästä.

Syyttäjä ilmoitti marraskuun alussa, ettei Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) entisiä johtajia vastaan nosteta syytteitä koronapandemian alun maskikauppoihin liittyen.

Kansanedustaja Mia Laiho (kok.) muistuttaa silloisen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) vakuuttaneen eduskunnalle vielä maaliskuun 12. päivänä 2020, että Suomessa tilanteeseen oli varauduttu sikainfluenssan jäljiltä ”äärimmäisen hyvin”.

– Sellaista lööperiä eduskunnan edessä. Vastuu? Mia Laiho kysyy.

Ilta-Sanomien näkemän esitutkintamateriaalin perusteella Suomi oli huomattavasti heikommin varautunut kriisiin kuin ministeritasolta annettin ymmärtää.

Sosiaali- ja terveysministeriön koronajohtaja Pasi Pohjola sanoi, että sairaanhoitopiirien varautumistaso todettiin riittämättömäksi jo tammi–helmikuun vaihteessa 2020. Ministeriön arvoidaan reagoineen tilanteeseen liian myöhään.

Huoltovarmuuskeskuksen potkut saanut toimitusjohtaja Tomi Lounema oli varoittanut työ- ja elinkeinoministeriötä tilanteesta jo 25. helmikuuta. Hänen mukaansa hankinnat olisi pitänyt keskittää sairaanhoitopiireille. HVK:sta katsottiin, ettei kyseessä ollut sopiva hankintataho muulle viranomaistaholle.

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) erityisavustaja Timo Nevaranta oli ehdottanut, että syy varautumisen epäonnistumisista langetettaisiin Huoltovarmuuskeskuksen niskaan sairaanhoitopiirien suojelemiseksi. Nykyisin Teollisuusliiton yhteiskuntasuhdepäällikkönä toimiva Nevaranta ei halunnut kommentoida asiaa IS:lle.

– Melko raikas veto, jos oikein ymmärsin. Kun ministeri ei tähän tarttunut, niin en sanonut mitään. Minun olisi vaikea kertoa muuta kuin totuus HVK:n ylipäiväisten suojainten osalta, jos joku sattuisi työntämään mikrofonin suun eteen, Tomi Lounema totesi esitutkintamateriaalin mukaan sähköpostiviestissä.

Uusimmat
MAINOS