Kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen kananlihan käytöstä ruoka-apuun.
Kysymyksen mukaan Suomessa on noin 350 munituskanalaa, joissa on noin 3,5 miljoonaa kanaa.
”Tämä kanakanta uusitaan noin vuoden välein, ja poistetut kanat kaasutetaan ja käytetään lähinnä turkiseläinten rehuksi tai poltetaan jätteenkäsittelylaitoksessa”, kysymyksessä todetaan.
”Tässä tilanteessa on syntynyt eri kansalaisjärjestöjen ja toimijoiden piirissä ajatus tämän noin 3,5 miljoonan kilon täysin elintarvikekäyttöön kelpaavan lihan käytöstä osana ruoka-apua. Kustannustehokkaita polkuja kanaloista ruokajonoihin on jo selvitetty, ja toimintaa viritellään alkurahoituksen toteutuessa”.
Laskelman mukaan ensimmäisen kanaerän 6 000 kanan toimittaminen ruoka-apujärjestöille maksaisi 18 000 euroa.