Verkkouutiset

Miljardikumppanuus massadatan hyödyntämiseksi

Euroopan komissio ja Euroopan datatoimiala ovat sitoutuneet investoimaan 2,5 miljardia euroa julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kumppanuuden tavoitteena on lujittaa datasektoria ja viedä Eurooppa kärkeen alan maailmanlaajuisessa kilpailussa.

Komission mukaan massadatan (Big Data) järkevä hallinta voisi tuoda jopa 30 prosenttia koko maailman datamarkkinoista eurooppalaisille yrityksille, luoda 100 000 uutta dataan liittyvää työpaikkaa Eurooppaan vuoteen 2020 mennessä sekä vähentää energiankulutusta kymmenen prosenttia, parantaa terveydenhuollon tuloksekkuutta ja lisätä teollisuuskoneiden tuottavuutta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Euroopan komission varapuheenjohtaja Neelie Kroes ja Big Data Value Association BDVA:n johtaja Jan Sundelin allekirjoittavat maanantaina yhteisymmärryspöytäkirjan julkisyksityisen kumppanuuden perustamisesta.

EU on varannut tarkoitukseen Horisontti 2020 -ohjelmasta viideksi vuodeksi (2016-2020) yli 500 miljoonaa euroa. Yksityissektorin kumppaneilta odotetaan vähintään nelinkertaista panostusta eli noin kahta miljardia euroa.

– Data on tulevaisuuden talouden käyttövoima ja perusta. Kaikki organisaatiot maatiloilta tehtaisiin ja laboratorioista vähittäismyymälöihin tarvitsevat dataa perustekijänä suorituskykynsä parantamiselle, komissaari Neelie Kroes sanoi.

Julkisyksityisen kumppanuuden avulla julkista, yksityistä ja akateemista tutkimustoimintaa voidaan kohdentaa siten, että sillä voidaan tukea massadataideoita muun muassa energiahuollon, tehdasteollisuuden ja terveydenhuollon aloilla. Kohteisiin kuuluvat yksilöllinen terveydenhuolto, elintarvikealan logistiikka ja ennusteanalyysit.

Kumppanuus tukee myös ”innovaatioympäristöjä”, jotka tarjoavat turvalliset puitteet sekä yksityisillä että avoimilla data-aineistoilla tehtäville kokeiluille. Ne toimivat myös yrityshautomoina ja solmupisteinä taitojen ja parhaiden käytänteiden kehittämiselle.

Joka minuutti 360 000:ta dvd-levyllistä dataa

Joka minuutti maailmassa tuotetaan 1,7 miljoonaa miljardia tavua dataa, mikä vastaa 360 000:ta dvd-levyä. Toisin sanoen henkeä kohti tuotetaan joka päivä yli kuusi megatavua dataa.

Tämä informaatio tulee useista eri lähteistä, kuten ihmisiltä, koneilta ja antureilta. Se voi koostua ilmastotiedosta, satelliittikuvista, digitaalisesta kuva- ja videoaineistosta, kirjanpitotiedoista tai gps-signaaleista.

Dataan liittyvän sektorin kasvuvauhti on 40 prosenttia vuodessa eli seitsenkertainen verrattuna tieto- ja viestintämarkkinoihin kokonaisuutena. Yritykset, jotka perustavat päätöksentekonsa datan analysoinnista saatuihin tietoihin, kasvattavat tuottavuuttaan 5 6 prosenttia.

Massadata auttaa jo nyt nopeuttamaan aivovaurioiden diagnosointia tai ennustamaan kehitysmaiden satoja.

Massadata tuo mukanaan paitsi suuria mahdollisuuksia myös haasteita. Data-aineistot ovat niin mittavia ja monimutkaisia käsitellä, että ne edellyttävät uusia ideoita, välineitä ja infrastruktuureja. Myös oikeudellisten puitteiden, järjestelmien ja teknisten ratkaisujen on oltava oikeanlaisia, jotta voidaan varmistaa yksityisyyden suoja ja tietoturva.

Datakumppanuuden osapuolet ovat Euroopan komissio ja BDVA. BDVA on voittoa tavoittelematon teollisuusvetoinen organisaatio, jonka jäseniä Suomesta ovat Nokia Solutions and Networks ja VTT.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)