Verkkouutiset

Miljardi-investointi kaatui – ”kovin ovat päättäjät hiljaisia”

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen valittelee biotuotetehtaan lupapäätöstä.

– Miljardi-investointi @finnpulp kaatuu KHOn äänestykseen. Kovin ovat päättäjämme hiljaisia, ei juurikaan kommentteja kuulu. Jos vaikka vertaa viime viikkojen mediakohuihin tai @SitraFund 100 miljoonan siirtoon valtion taskusta toiseen, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen tviittaa.

Korkein hallinto-oikeus päätti, ettei Kuopioon kaavailtu Finnpulpin biotuotetehdas saa ympäristölupaa.

Entinen työministeri Jari Lindström vastaa Timo Jaatiselle, ettei päättäjien vallan kolmijako-opin mukaan tarvitse, eivätkä he voikaan, kommentoida.

– Mutta panee kyllä kysymään, että mikä menee jatkossa läpi, Lindström toteaa.

Timo Jaatinen toteaa takaisin, että Finnpulpin tapauksen pitäisi herättää päättäjiä pohtimaan, miten Suomeen saataisin oikeita yksityisiä investointeja.

– Paljon on investointihaluttomuutta ja halukkaillekin käy näin. Poistot raksuttavat mutta pitäisi myös investoida, Timo Jaatinen toteaa.

Jari Lindström vastaa olevansa samaa mieltä.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi tehtaan ympäristöluvan vedoten Kallaveden ekologiseen tilaan. KHO:n mukaan kysessä olisi ollut poikkeuksellisen suuri biotuotetehdas, jonka tuotantomäärä oli ollut 1,2 miljoonaa tonnia sellua vuodessa. KHO katsoi, ettei asiassa voitu riittävästi vakuuttua siitä, että toiminnasta ei aiheutuisi jätevesien purkuvesistöön ympäristönsuojelulaissa kiellettyä merkittävää pilaantumista, kun lakia tulkitaan unionioikeudellisten velvoitteiden ja varovaisuusperiaatteen edellyttämällä tavalla.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK tyrmistyi päätöksestä torstaina.

– Tämä on huono uutinen suomalaisille metsänomistajille. Ja vaarallinen viesti sijoittajille ja teollisuudelle: Investoikaa jonnekin muualle. Tulevaisuus näyttää nyt huonolta koko Suomen, työpaikkojen ja talouden kannalta, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila totesi tiedotteessaan.

Hän kuvasi tehdasta ”maailman puhtaimmaksi”.

– Viesti on teollisuudelle tyly: Teitä ei tarvita täällä. On aika todella syvälliselle keskustelulle ja suunnan muutokselle koko Euroopassa. Muuten Suomi ja koko maanosa romahtavat taloudellisesti, Marttila varoittaa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on valitellut lopputulosta.

Uusimmat
MAINOS