Verkkouutiset

Ravintolat saavat avata ovensa tänään, mutta aukioloaikoja ja asiakasmääriä rajoitetaan. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Miksi tällä korona-alueella pidetään liikuntatilat auki? Näin johtajaylilääkäri perustelee

Varsinais-Suomen johtajaylilääkärin mukaan kansanterveydelliset syyt puoltavat liikuntatilojen auki pitämistä.

Vaikka Varsinais-Suomessakin omikron-virusmuunnos leviää kiihtyvään tahtiin, uimahallit ja sisäliikuntatilat on haluttu pitää toistaiseksi auki. Tätä alueen koronakoordinaatioryhmä esittää myös aluehallintovirastolle, jonka on määrä päättää rajoitusten jatkosta tänään.

– Kokonaisarvioomme on vaikuttanut yleinen kansanterveydellinen hyöty ja erityisesti se, että yleensä liikuntatiloissa on pystytty kuitenkin luomaan varsin terveysturvallisia toimintamalleja, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä perustelee.

Toimintamalleilla Pietilä viittaa esimerkiksi mahdollisuuksiin rajoittaa kuntosaleilla suihku- ja pukutilojen käyttöä.

– Suuri osa tartunnoista, mitä liikuntatiloistakin tulee, ei välttämättä tule varsinaisen liikuntasuorituksen aikana.

Varsinais-Suomessa oli eilisaamuun mennessä todettu noin 500 positiivista omikron-tapausta. Tilanne ei ole siis niin vaikea kuin pääkaupunkiseudulla tai Pirkanmaalla, jossa myös on suljettu uimahallit ja muut liikuntatilat. Liikuntatiloja voidaan käyttää kuitenkin alle 18-vuotiaiden harrastustoimintaan.

Varsinais-Suomessa ei ole toistaiseksi sairaalahoidossa yhtään omikron-potilasta, mutta Pietilä korostaa, että tilanne voi muuttua ja vaikeutua. Rajoituksia voidaan joutua myös kiristämään.

– Toistaiseksi emme ole kuitenkaan nähneet, että liikuntatilojen aukiolo toisi suurta, hallitsematonta lisäriskiä verrattuna niiden kiinni laittamiseen. En väitä, että olemme oikeassa tässä – sen aika näyttää. Yritämme toimia myös niin, että emme tekisi sellaisia ihmisten elämää vaikeuttavia päätöksiä, joita ihmisten on vaikea hyväksyä ja joille meillä ei ole erittäin vankkaa perustetta.

Kuntosalit ja muut urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisäliikuntatilat sekä esimerkiksi yleiset saunat, uimahallit ja kylpylät ovat siis Varsinais-Suomessa toistaiseksi auki. Varsinais-Suomessa on kuitenkin voimassa osin Uuttamaatakin tiukemmat kiellot koskien yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Henkilömäärästä riippumatta kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty Varsinais-Suomessa sisätiloissa ja ulkotiloissa 22.-31.12.2021. Lisäksi suljettuina ovat yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat, joita käytetään tanssipaikkoina, kuorolaulu- tai harrastajateatteritoimintaan tai vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan. Myös kauppakeskusten yleiset oleskelutilat on suljettu.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston on määrä päättää Varsinais-Suomea koskevien rajoitusten jatkosta tänään. Alueen koronakoordinaatioryhmä on suosittanut voimassa olevien rajoitusten jatkamista kahdella viikolla.

Uusimmat
MAINOS