Verkkouutiset

”Miksi Suomen passilla Syyriassa sotivan rikokset sivuutetaan?”

Kansanedustaja Sofia Vikman ihmettelee demarikollegansa näkemystä Suomen passilla Syyriassa sotivien oikeuksista.

Verkkouutiset kertoi torstaina illalla kansanedustaja Tuula Väätäisen (sd.) kirjallisesta kysymyksestä, jossa hän haluaa varmistettavan Syyrian sodasta palaavien suomalaisten ”asianmukaisen hoidon”.

Väätäisen huolenaiheena on, että Suomen sotilastapaturmalaki ei takaa Syyriassa taistelevien mahdollisesti täällä myöhemmin tarvitsemaa hoitoa.

Eduskunnan puolustusvaliokuntaan kuuluva Suomen YK-liiton puheenjohtaja Sofia Vikman (kok.) kommentoi Tuula Väätäisen näkemystä Syyriaan Suomen passilla sotimaan lähteneiden oikeuksista yksipuoliseksi.

Vikmanin mukaan kysymys tällaisen henkilön sotavammojen hoidosta vastaamisesta on kyllä asiaankuuluva.

– Mutta Väätäisen käsitys siitä, että sotavammalain ja Suomen sosiaaliturvan olisi automaattisesti suojattava omatoimisesti sotimaan lähtenyttä, on vähintäänkin kyseenalainen, Sofia Vikman sanoo.

Vikmanin mukaan Väätäinen sivuuttaa mahdolliset sotarikokset. Hänen kirjallisessa kysymyksessään ei ole mainittu mitään niihin liittyvää.

– On mahdollista, että Syyriasta ehkä jossain vaiheessa Suomeen palaava taistelija on ollut osallisena hyvin kyseenalaisiin tekoihin. Väätäinen unohtaa kokonaan pohtia, miten henkilö saatetaan oikeudelliseen vastuuseen teoistaan, Vikman toteaa.

Sofia Vikmanin mukaan tilannetta ei voida verrata siihen, että suomalainen lähtee puolustusvoimien kansainväliseen kriisinhallintaoperaatioon.

Vikman kiittelee hallituksen tarttumista kriisinhallintaveteraaniohjelmaan. Hänen tiedotteensa mukaan Suomelta on ”puuttunut keinoja, joilla operaatioissa loukkaantuneet ja työkykynsä kenties pysyvästi menettäneet nuoret miehet ja naiset saavat kohtuullisen korvauksen sekä mahdollisuuden uuden koulutuksen hankkimiseksi. Kenenkään etu ei voi olla, että kriisinhallintaoperaatiossa loukkaantunut joutuu aloittamaan uuden taistelun kotimaassa korvausten saamiseksi, kuten nyt on tapahtunut”.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)