Verkkouutiset

Miksi sokeaa vaaditaan kirjoittamaan kuitti?

Eduskunnassa on jätetty kirjallinen kysymys näkövammaisten elinkeinonharjoittajien vapauttamisesta kuitin kirjoittamisesta.

Varapuhemies Anssi Joutsenlahden (ps.) jättämässä kirjallisessa kysymyksessä todetaan, että Suomessa on noin tuhat näkövammaista yrittäjää. Vuoden alusta voimaan tullut kuittipakko koskee myös heitä.

Joutsenlahden mukaan kuitin tarjoamisvelvollisuus tuottaa näkövammaisille todellisia ongelmia. ”He ovat verottajan mukaan samalla viivalla muiden yrittäjien kanssa, eli mitään helpotuksia ei näkövammasta huolimatta ole myönnetty”.

”Kuitin muotoseikkojen täyttäminen ilman avustajaa tuottaa näkövammaiselle ongelmia eikä ole kaikille edes mahdollista. Heidän kohdallaan ei tietääkseni ole vielä tarjolla asiakashallintaohjelmistojen esteettömiä versioitakaan”, kysymyksessä todetaan.

Varapuhemiehen mukaan ”tori- ja markkinamyynnin kuitin tarjoamisen täydelliseen vapautukseen rinnastuen näkövammainen yrittäjä voisi tehdä kuitin pistekirjoituksella, toimittaa kuitin sähköpostilla tai tulostettuna jälkikäteen tai mieluiten olla kokonaan kirjoittamatta kuittia ilman sanktioita”.

Joutsenlahti kysyy ”sijaitseeko tässä lainsäädännössä sokea piste, joka poistuu, kun asiaa katsotaan oikeasta kulmasta”.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)