Verkkouutiset

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman pystypressissä ennen täysistuntoa eduskunnassa Helsingissä 12. toukokuuta 2022. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Miksi SDP:n edustajat pantanneet Nato-kantojaan? Näin vastaa Antti Lindtman

Ryhmäjohtajan mukaan kyse on ollut pääministeripuolueen vastuusta.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman arvioi, että Nato-jäsenyyden hakeminen tulee saamaan ryhmän kansanedustajilta ”erittäin laajan tuen”, kun asia etenee eduskunnan käsittelyyn. Edustajilla on kuitenkin vapaat kädet äänestää asiassa.

SDP:n puoluevaltuusto linjaa puolueen kannan lopullisesti lauantaina.

SDP:n kansanedustajista poikkeuksellisen iso osa ei ole osannut tai halunnut kertoa Nato-kantaansa julkisuuteen. Lindtman perusteli tätä eduskunnassa ”pääministeripuolueen vastuulla”:

– Tämä johtuu siitä, että olemme tunteneet vastuumme paitsi tästä kysymyksestä myös itse prosesista. Olemme halunneet antaa tässä tilaa valtiojohdolle. Jos meidän eduskuntaryhmä tai itse olisin lähtenyt tässä jo etukäteen liputtamaan, sen jälkeenhän te olisitte vieneet mikrofonit pääministerin eteen ja kysyneet, miksi ette jo muodosta kantaanne, kun ryhmänne on tällä kannalla.

– Tästä ei voi tehdä sitä tulkintaa, että tämä olisi ollut meille jotenkin vaikea.

Jälkimmäistä tulkintaa taas painotti kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.):

– Oletan, että tässä on isona kysymyksenä se, että kyseessä on iso ja herkkä asia, kun puolue on selkeästi vaihtamassa linjaansa. Sosiaalidemokraattiselle puolueelle tämä (Nato-kysymys) on poikkeuksellisen vaikea, kun taas kokoomukselle, jolla on kanta valmiina, tämä keskustelu on paljon helpompi ottaa vastaan.

SDP:n ryhmäjohtaja Lindtman kertoi tukevansa itse vahvasti Suomen Nato-jäsenyyttä. Hän sanoo muodostaneensa myönteisen kantansa varsin pian Venäjän hyökkäyksen jälkeen:

– Ehkä ensimmäinen päivä meni sulatellessa, mutta hyvin nopeasti tulin siihen johtopäätökseen, ettei pidä ottaa pienintäkään riskiä, että jäisimme Venäjän kanssa kahden.

 

Uusimmat
MAINOS