Verkkouutiset

Eduskunnan puolustusvaliokunta oli päätöksessään yksimielinen. LEHTIKUVA / JARI LAM

Miksi oligarkki haluaa ränsistyneen talon lentokentän kiitotien lähestymisalueelta? 

Eduskunnan puolustusvaliokunta kuuli asiantuntijaa avoliiton määritelmistäkin.

Valtio saa etuosto-oikeuden puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen kohteiden lähellä oleviin kiinteistöihin.

Eduskunnan puolustusvaliokunta päätti perjantaina käsittelynsä ja on samaa mieltä hallituksen esityksestä tutkia etukäteen ulkomaalaisten haluamat kiinteistökaupat aiempaa tarkemmin.

Hallitus esitti ja valiokunta kannatti tarkennuksia eräiden kiinteistönhankintojen luvanvaraisuudesta annettuun lakiin, valtion etuosto-oikeudesta eräillä alueilla annettuun lakiin ja etuostolakiin.

Valiokunnan mukaan kiinteistönhankinta ei saa uhata kansallista turvallisuutta. Hallituksen esitys käsiteltiin valiokunnassa nopeaa vauhtia.

Puolustusvaliokunnan käsittelyn yksi erikoisuus oli asiantuntijan kuuleminen avoliiton määritelmistä. Valiokuntaan kuuluva Timo Heinonen (kok.) ihmettelee sivuillaan, että ”enpä olisi tätä uskonut, että puv:ssa tällainenkin kuuleminen joskus tarvitaan, kun tässä pöydässä 12 vuotta sitten aloitin”.

– Näillä muutoksilla halusimme erityisesti puuttua turvallisuutemme kannalta kyseenalaisiin tai huolta herättäviin kiinteistökauppoihin ja kyllä, voin suoraan sanoa, että huolena ovat (Vladimir) Putinin Venäjän kansalaisten tekemät tällaiset kaupat, Timo Heinonen kirjoittaa.

– Olen joskus todennut, että en voi ymmärtää, että venäläinen oligarkki haluaa ostaa ränsistyneen asuinkelvottoman talon armeija-alueen läheltä tai lentokenttien kiitoteiden lähestymisalueilta. Tai voin, mutta silloin kyse on on kansallista turvallisuuttamme uhkaavasta perustelusta.

Etuosto-oikeus tulee nyt kaikkiin kiinteistöihin, jotka sijaitsevat enintään kilometrin päässä puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen kohteista. Heinonen toteaa pitäneensä itse kilometrin rajaa liian lyhyenä, ”mutta tällä nyt mennään ja tehdään sitten tiukennuksia jos ja kun ehkä tarvetta vielä tulee”.

Uusimmat
MAINOS