Verkkouutiset

Miksi miehet ovat naisia parempia sanapeleissä?

Amerikkalaiskolumnistin mukaan olisi aika hyväksyä, että miesten ja naisten välillä on eroja.

Toimittaja Heather Mac Donaldin mukaan sanapeli Scrabblen peluusta järjestettävät kilpailut puhuvat feministien käsityksiä vastaan. Scrabble-kilpailut ovat olleet miesvaltaisia.

− Feministien mukaan miehillä ja naisilla on identtiset kyvyt ja intressit. Jos miehet hallitsevat tietoperusteisia abstrakteja alueita, kuten insinööritieteitä, fysiikkaa ja matematiikkaa, tämä epätasapaino on seksismin – joko patriarkaalisen kulttuurin, joka ei rohkaise tyttöjä matematiikan pariin, tai rekrytointiprosessien puolueellisuuden – tulos, Heather Mac Donald kirjoittaa Wall Street Journalissa otsikolla Anteeksi, feministit, miehet ovat parempia Scrabblessa.

− Mutta ei ole olemassa kulttuurisia odotuksia, jotka eivät rohkaise naisia muistamaan sanakirjoja, mikä on tyypillinen strategia Scrabblessa kilpaileville. Tytöt ovat yhtä vapaita ahmimaan sanastoa kuin pojat. Ei ole myöskään misogyynisia portinvartijoita, jotka pitäisivät naiset erossa Scrabblen peluusta. Peli on avoin kaikille, hän lisää.

Englanninkielisen Scrabblen maailmanmestaruudesta on kisattu vuodesta 1991 lähtien. Kaikki voittajat ovat tähän mennessä olleet miehiä.

Vuoden 2018 voittaja, 51-vuotias Nigel Richards on voittanut myös ranskankielisessä Scrabblessa, vaikka hän ei puhu ranskaa.

Maalliseksi konservatiiviksi itseään tituleeranneen Mac Donaldin mukaan Scrabble-kilpailuihin liittyy miehisyyteen liitettyjä ominaisuuksia: strategiaa, matematiikkaa, kilpailuviettiä ja faktojen muistamista.

− Miesten paremmuus tietyillä alueilla pitää naisia ulkona. Mutta auki jää yhä kysymys siitä, miten miehet ovat kunnostautuneet Scrabblessa tai missä tahansa muussa abstraktissa kilpailussa alun alkaen.

Mac Donaldin mukaan ”on aika kohdata todellisuus miesten ja naisten välisistä eroista”.

− Feministit ovat vakuuttaneet päätöksentekijät siitä, että vain patriarkaalinen epätasa-arvoisuus voi selittää miesten valtaa Piilaaksossa ja tutkimuksessa. Arkkityyppinen miespuolinen tutkijanörtti, joka jättää huomiotta tavallisen elämän vaatimukset ratkaistakseen fysiikan ongelmia tai tehdäkseen koodia, on poissa näkyvistä ja poissa mielestä.

− Mutta sama raivoisa pyrkimys mestaruuteen, joka ohjaa jonkun käyttämään kaiken hereilläoloaikansa sanakirjan opetteluun valmistautuakseen Scrabble-turnaukseen, on johtanut tietokonevallankumoukseen. Resurssien antaminen sukupuolentutkimukseen on holtitonta aikana, jolloin Kiinasta tulee yhä suurempi kilpailija Yhdysvalloille teknologiassa, hän sanoo.

Uusimmat
MAINOS