Verkkouutiset

Mikael Pentikäinen tunnustaa: Mietin löytyykö HS:n toimituksesta ketään, joka pitää perussuomalaisista

Entisen päätoimittajan mielestä toimittajien arvot kohtaavat harvoin perussuomalaisten kanssa ja se näkyy puolueen mediakohtelussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutisten ja Nykypäivän paneelikeskustelussa Porin SuomiAreenassa pohdittiin perussuomalaisten mediakohtelua.

– Miksi suomalaiset toimitukset ovat sitten pääsääntöisesti vierastaneet perussuomalaisia? Se on mielestäni tosiasia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja ja muun muassa Helsingin Sanomien ja Maaseudun Tulevaisuuden entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen kysyi.

Hänen mukaansa syy löytyy toimitusten arvomaailmasta. Pentikäisen mielestä se poikkeaa hyvin voimakkaasti perussuomalaisten arvomaailmasta.

– Muistan itsekin, kun olen isosta toimituksesta joskus vastannut, miettineeni sitä, että löytyisikö tästä toimituksesta, 300 toimittajasta, ehkä yhtäkään, joka saattaisi sympatisoida perussuomalaisia. Ehkä sieltä on joku sitten saattanut löytyä, kun on pitkän aikaa miettinyt, Pentikäinen sanoi.

Hän viittasi mitä ilmeisimmin Helsingin Sanomiin.

Pentikäinen totesi, että isoista ja perinteisistä toimituksista löytyy hänen kokemuksensa perusteella hyvin vähän perussuomalaisia tukevia toimittajia.

– Riippuu toimittajan ammattitaidosta, kuinka vahvasti se sitten tunkee esiin niitä juttuja tehdessä.

Keitä jututtaa, mitä kysyy

Mikael Pentikäinen kommentoi myös Verkkouutisten ja Nykypäivän teettämää gallupia, jossa kysyttiin kansalaisten suhtautumista mediaan ja käsityksiä sen riippumattomuudesta. Kyselyn tuloksiin voi tutustua tästä.

– Suomalaiset ymmärtävät hyvin median luonnetta. Täysin riippumaton mediahan on myytti. Semmoista ei ole olemassa, Pentikäinen arvioi.

– Mistä media sitten on riippuvaista, on hyvä kysymys. Kannattaa muistaa, että jokainen juttu, joka ilmestyy – on se sitten lehdessä, televisiossa tai radiossa, on lukemattomien toimittajan arvovalintojen summa. Alkaen siitä, kun hän miettii, mistä hän lähtee tekemään juttua, keitä hän jututtaa, mitä hän kysyy, mitä hän laittaa otsikkoon, millä kulmalla ja niin edelleen.

Mikael Pentikäinen muistutti, että myös toimitusten kulttuurit vaikuttavat toimittajien tekemiin valintoihin ja näkyvät jutuissa.

Verkkouutisten ja Nykypäivän paneelikeskustelussa käsiteltiin median nykytilaa ja riippumattomuutta. Siihen osallistuivat Pentikäisen lisäksi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.,ent. ps.).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)