Verkkouutiset

Mikael Pentikäinen HS:lle: Työmarkkinajärjestöt toimivat kartellina

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan työmarkkinajärjestöillä on Suomessa liikaa valtaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mikael Pentikäinen näkee Suomen tulevaisuuden synkkänä, ellei työmarkkinajärjestelmää pystytä hallitusti muuttamaan.

Pentikäisen mukaan Suomen työmarkkinajärjestelmä toimii laillisena kartellina.

– Yleensä kartellit kielletään, koska ne estävät kilpailua saadakseen itselleen etua ja haittaavat näin muuta yhteiskuntaa, Pentikäinen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Hänen mielestään työehtosopimukset pitäisi neuvotella uudelleen, jotta yrityksissä voitaisiin reagoida joustavasti muuttuviin tilanteisiin. Joustoa pitäisi löytyä työn tekemisestä, työajoista mutta myös palkoista.

Työehtosopimukset eivät Pentikäisen mielestä enää toimi nykyisessä, nopeasti muuttuvassa maailmassa.

– Yrityksien näkyvyys tulevaisuudesta on lyhyt. Kilpailuasetelmat vaihtuvat nopeasti ja kaikilla vähän eri tavalla, Pentikäinen sanoo.

Pentikäinen on pettynyt siitä, että hallitus päästi uudistamisen osaksi kilpailukykysopimusneuvotteluja. Niin ay-liike vaati, jotta se suostui palkansaajien etuja leikkaavaan ja yritysten kustannuksia alentavaan sopimukseen.

Suomen yrittäjät vastustaa sääntöä, jonka mukaan myös järjestäytymättömissä yrityksissä vastapuolella on pakko olla liittoon kuuluva luottamusmies.

– Meidän mielestä tähän olisi älyttömän yksinkertainen ratkaisu. Palkansaajien neuvottelija olisi joko luottamusmies, henkilöstö tai henkilöstön valitsema edustaja, Pentikäinen sanoo.

AY- liikkeen mukaan vastapuolen neuvottelijan täytyy olla liiton luottamusmies, koska neuvotteluja käydään liittojen sopimien työehtosopimuksien rajoissa.

Perjantaina hallitus lähetti loppuvalmisteluun lakiehdotuksen joka tekisi järjestäytyneistä ja järjestäytymättömistä yrityksistä yhdenvertaisempia paikallisessa sopimisessa. Tällä hetkellä järjestäytymättömät yritykset sopimista käydään liittojen neuvottelemien työehtosopimuksien rajoissa.

Suomen yrittäjät ei hyväksynyt, eikä hylännyt esitystä. Pentikäisen mielestä esityksessä on paljon ongelmia, joita järjestö haluaa tutkia.

– On selvää, ettei ehdotusta voi hyväksyä, jos tapahtuu laaja paikallisesti sovittavien asioiden luottamusmieslukitus, Pentikäinen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)