Verkkouutiset

Mika Lintilä: Veroeurot päätyisivät ulkomaisten kiinteistösijoittajien taskuun

Elinkeinoministeri vetoaa, että vuokranantajat tulisivat vuokralaisiaan vastaan vuokrissa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ei lämpene ajatukselle, että yritykset voisivat käyttää Business Finlandin tukia vuokriin.

– Vetoan tässäkin tilanteessa vuokranantajiin. Meillä on esimerkillisiä vuokranantajia, jotka ovat tulleet vastaan vuokralaisia merkittävällä tavalla, Mika Lintilä sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa tänään perjantaina.

Lintilä lisäsi, että sitten on myös vuokranantajia, jotka eivät ole nähneet aiheelliseksi liikkua vuokran suhteen.

– Ehkä pahimmalta kuulostavat kommentit, että miksi me liikutaan, jos kerran valtio suunnittelee kompensoivansa vuokrat. En ole kovin innostunut siitä, että ulkomainen kiinteistösijoittaja on se, jonka taskuun päätyisivät suomalaiset veroeurot, Lintilä sanoi.

Lintilä totesi kuitenkin, että Business Finlandin tukien käyttämistä muihin kiinteisiin kuluihin tarkastellaan koko ajan.

– On jo annettu ohjeistusta, että käytetään varsin laveaa ja joustavaa tulkintaa, Lintilä sanoi.

Lähettäkää pilkun viilauksesta tietoja ministeriöön

Lintilän mukaan ohjeistuksen täytyy mukautua kriisin mukaan ja ministeriöstä ohjeistetaan koko ajan viranomaisia käyttämään joustoja. Jos pilkkuja viilataan, Lintilä kehottaa olemaan yhteydessä ministeriöön.

– Olen pyytänyt, että kun tällaisia tulee, niin lähettäkää niistä tietoja ministeriöön. Me tulemme välittömästi poistamaan niitä esteitä, Lintilä lupaa.

Lintilä muistutti kuitenkin, että avustukset ja tuet on tarkoitettu yrityksille, jotka ovat olleet terveellä pohjalla ennen koronakriisiä.

– Kyllä palautteita tulee, jossa on pettyneitä yrittäjiä ja yleensä heidän yritykset ovat olleet verrattaen heikossa taloudellisessa tilanteessa jo ennen tätä, Lintilä kertoi.

Lintilä sanoi, että myöskään ansiotulojen menetyksiä ei ole lähdetty kompensoimaan, vaan niitä kustannuksia, joita yritystoiminnalla on.

– Tässä linjauksessa me olemme ainakin toistaiseksi pystyneet.

Finnvera tiputti takausprovisiotaan

Lintilä kertoi, että Finnvera on tiputtanut jo eilen takausprovisioitaan yrittäjien korkeisiin lainakuluihin kohdistuneen kritiikin vuoksi.

– He eivät voi mennä nollakannoilla, koska silloin se luetaan valtion tueksi.

Finnveran takausprovisio on 1,75 tai 0,95 riippuen yrityksestä,

– Pankeilla on oma. Eilisissä neuvotteluissa he lupasivat pidättyväisyyttä ja malttia. Kyllä siellä tieto ja käsitys on erittäin selvä, että yrittäjillä on erittäin vaikeat ajat.

Lintilä sanoi, että yrittäjiltä tulee myös paljon palautetta, ettei kriisistä selviä uudella lainalla. Silloin avustusmahdollisuudet löytyvät ely-keskusten ja Business Finlandin kautta.

Mansikkafarmi ei näytä huonolta CV:ssä

Lintilältä kysyttiin myös kesätyöpaikkojen perumisesta. Lintilä vastasi, että kausityöntekijöiden saamisessa on tällä hetkellä valtava ongelma, koska maan rajat on suljettu.

– Erilaiset taimitarhat ja muut vastaavat hakevat kissojen ja koirien kanssa työntekijöitä. Sanoisin, opiskelijalle, jonka kesätyöpaikka on mennyt, että viiden vuoden päästä CV:ssä ei näytä ollenkaan huonolle, että oli kesän 2020 kausitöissä mansikkafarmilla, taloustöissä tai muussa vastaavassa, Lintilä sanoi.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)