Verkkouutiset

Miesten kokemasta väkivallasta puhuttava

Rikosuhripäivystyksen ja Miessakit ry:n kampanja nostaa esiin miesten kokeman väkivallan ja siihen liittyvän vaikenemisen.

Miessakit ry:n Väkivaltaa Kokeneet Miehet -hankkeen kyselytutkimuksen mukaan väkivallan kohteeksi joutuminen aiheuttaa miehille monenlaisia haitallisia oireita.

Valtaosa miehistä kertoi tunteneensa ahdistusta, järkytystä ja itsevarmuuden heikkenemistä väkivaltakokemusten seurauksena. Liki puolet kertoi tuntevansa masennusta, joka johtui koetusta väkivallasta.

Lopulta puhumattomuus murentaa itsetuntoa ja uskoa ihmisten hyvyyteen. Tämä tekee elämästä nauttimisen vaikeaksi niin oman itsensä kuin muiden seurassa.

– Ellemme pura kokemusta puhumalla, voi väkivalta löytää uuden kohteen. Se voi suuntautua itseemme tai muihin. Vaikenemalla ylläpidämme tätä kierrettä, kertoo Miessakit ry:n toiminnanjohtaja Tomi Timperi.

Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åbergin mukaan kampanjalla halutaan muistuttaa rikosten uhreja, että tukea on saatavilla.

– Jos kohtaat väkivaltaa, puhu, hae apua ja tee rikosilmoitus, hän sanoo.

Kampanjalla muistutetaan myös rikosuhridirektiivin tuomista velvoitteista. Esitutkintaviranomaisilla on velvollisuus kertoa asianomistajalle hänen oikeuksistaan tukipalveluihin ja neuvontaan sekä ohjata tukipalveluihin.

– Edelleen miehiä ohjataan tukipalveluihin aivan liian vähän. Viranomaisten ja muiden ammattilaisten tiedon lisääminen väkivallan seurauksista miesten hyvinvoinnille on tavattoman tärkeää, sanoo Åberg.

Joka kuudes mies kokee väkivaltaa. Kokemus voi horjuttaa vakavasti hyvinvointia ja purkautua myös uutena väkivaltana.

Uusimmat
MAINOS