Verkkouutiset

”Miehiä on suosittu auraamalla kehäteitä” – Suomeenkin esitetty sukupuolineutraali lumenluonti etenemässä

Tukholmassa kiinnitetään jatkossa tasa-arvosyistä huomiota jalkakäytävien ja pyöräteiden puhdistukseen lumesta.

The Local kertoo Tukholman tuovan lumenpuhdistukseen painopisteen muutoksen moottoriliikenteestä enemmän kohti kevyen liikenteen väyliä

Taustalla on kaupungin tekeminen ”yhtä turvalliseksi miehille – jotka ovat todennäköisemmin auton ajajia – ja naisille, jotka ovat vähemmän todennäköisesti ratin takana”.

”Tilastojen mukaan jalankulkijat ja pyöräilijät loukkaantuvat motoristeja useammin. Sen vuoksi on tärkeä yrittää estää näiden ryhmien kaatumisia ja loukkaantumisia. Siksi tulemme tulevaisuudessa priorisoimaan jalkakäytävien ja pyöräteiden puhdistusta ja hoitoa”, Tukholman apulaispormestari Daniel Helldén toteaa The Localille.

Hänen mukaansa asia koskettaa merkittävästi naisia, koska he kävelevät ja pyöräilevät miehiä enemmän.

Uudesta käytännöstä on määrä tehdä totta ensi marraskuussa.

Edelläkävijä on ollut Karlskoga. Kaupunki ryhtyi 2012 korostamaan lumenluontia naisten liikkumisalueilla. Karlskoga ryhtyi priorisoimaan päiväkotien, työpaikkojen ja koulujen teitä ennen valtaväylien kunnostusta.

Verkkouutiset kertoi helmikuussa 2014 tässä jutussaan Rkp:n Gunvor Brettschneiderin valtuustoaloitteesta Helsingissä.

Brettschneiderin talousarvioaloitteessa ehdotettiin, että pääkaupunki selvittäisi lumenpoiston sukupuolivaikutukset. Hän vetosi Karlskogan esimerkkiin, jossa sukupuolivaikutusten arviointi lumenpoistossa oli osoittanut, että kunta tiedostamattaan suosi miehiä auraamalla ensin kehätiet ja suuremmat, pääasiassa miesvaltaisille työpaikoille johtavat kadut.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)