Verkkouutiset

Miehet vähissä, Pohjois-Korea pakottaa naiset armeijaan

Pohjois-Korea tekee asevelvollisuuden pakolliseksi myös naisille, kertoo The Guardian.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tehostaakseen armeijaansa Pohjois-Korea määrää asevelvollisuuden suoritettavaksi myös naisille. Määräys koskee lähinnä 17-20-vuotiaita naisia ja on määrätty täytäntöön pantavaksi kaikissa provinsseissa, kaupungeissa ja maakunnissa.

– Viime vuonna meille ilmoitettiin, että kaikki yläasteelta ja lukiosta valmistuneet nuoret naiset joutuvat käymään läpi pakollisen asepalveluksen, kertoo Pohjois-Koreassa Hamkyungin provinssissa sijaitseva lähde.

Lähteen mukaan kutsuntoihin liittyvät kunto- ja terveystarkastukset ovat jo valmiina. Tarkastuksissa etsitään muun muassa fyysisiä ongelmia ja tarttuvia tauteja. Armeijan palvelukseen astuvien naisten minimipituus laskettiin 142 senttiin vuonna 2012, mutta tätä normia ei lähteen mukaan noudateta kovin tarkasti.

Kutsunnat tapahtuvat Pohjois-Koreassa kahdesti vuodessa, huhtikuussa ja elokuussa. Tähän asti asevelvollisuus on ollut pakollinen vain miehille ja naisille armeijaan liittyminen on ollut vapaaehtoista.

Koulusta juuri valmistuneet eli 17-18-vuotiaat naiset osallistuvat kutsuntoihin huhtikuussa 2015 ja sitä vanhemmat, 19-20-vuotiaat, vasta elokuussa.

Naisten ei kuitenkaan tarvitse palvella armeijassa yhtä kauan kuin miesten: miehillä palvelus kestää 10 vuotta, mutta naisten täytyy palvella vain 23-vuotiaaksi saakka.

Armeijauudistuksen toivotaan korvaavan vajetta palveluksessa olevien miesten määrässä. Tähän on syynä Pohjois-Koreassa nälänhädästä johtunut korkea lapsikuolleisuus ja matala syntyvyys 1990-luvulla.

Tämän vuoden kiintiöt naisille yliopistoissa ja teknillisissä kouluissa Pohjois-Koreassa ovat vielä ilmoittamatta, sillä jatkokoulutukseen suositellaan vain niitä, jotka ovat suorittaneet asepalveluksen tai ovat erityisen lahjakkaita erityiskoulujen oppilaita ja näin ollen saattavat saada asepalveluksesta vapautuksen kokonaan.

Direktiivi naisten asevelvollisuuspakosta on aiheuttanut huolta kansalaisten keskuudessa, sillä naiset ovat tähän asti toimineet pääasiallisina perheen elättäjinä Pohjois-Koreassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)