Verkkouutiset

Miehen veri on alttiimpi koronalle

Koronaviruksen hyödyntämiä entsyymejä löytyi runsaasti miespotilaiden veriplasmasta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan miesten elimistö voi olla huomattavasti naisia alttiimpi koronaviruksen aiheuttamalle infektiolle.

Groningenin yliopiston professori Adriaan Voorsin johtamassa tutkimuksessa selvitettiin ACE2-entsyymin esiintyvyyttä tuhansien sydänsairaudesta kärsivien potilaiden verinäytteistä. Tiedolla on merkitystä nykyisen pandemian kannalta, sillä SARS-CoV-2-koronaviruksen tiedetään käyttävän ACE2-reseptoreita tunkeutuakseen soluihin esimerkiksi ylähengitysteissä, keuhkoissa ja silmissä.

– ACE2 on solujen pinnalta löytyvä reseptori. Se sitoutuu koronavirukseen ja mahdollistaa sen siirtymisen terveisiin soluihin TMPRSS2-proteiinin tekemän muokkauksen jälkeen, Adriaan Voors toteaa European Heart Journal -julkaisussa.

Tutkijoiden mukaan havainto voi selittää, miksi esimerkiksi sydänsairauksista kärsivät miehet ovat tilastojen valossa naisia altiimpia Covid-19:n vakavalle taudinkuvalle.

Tiettyjen sydänlääkkeiden on arveltu helpottavan koronaviruksen leviämistä elimistössä lisäämällä ACE2:n määrää. Tälle väitteelle ei löytynyt tukea. ACE2:n määriä tosin selvitettiin vain veriplasmasta eikä esimerkiksi keuhkokudoksista.

Kyseisten entsyymien määrä on miehillä huomattavasti naisia suurempi.

– Tämä mahdollisesti selittää sen, miksi miehet kuolevat Covid-19-sairauteen naisia todennäköisemmin, tutkija Iziah Sama sanoo.

Tutkijat suosittavat, ettei sydänlääkkeiden antamista keskeytetä koronaviruspotilaiden hoidon yhteydessä.

– Ne toimivat tehokkasti sydänsairauksissa, joten virusinfektion hypoteettiset vaikutukset tulisi punnita tarkasti lääkkeiden hyötyjä vastaan, Voors sanoo.

Uusimmat
MAINOS